Rotterdam verbiedt kerk in buurthuis

De Rotterdamse gemeenteraad (archieffoto). Beeld ANP
De Rotterdamse gemeenteraad (archieffoto).Beeld ANP

Negen religieuze groeperingen die nu wekelijks diensten houden in de buurthuizen ‘Huis van Wijk’ in Rotterdam, mogen daar niet mee doorgaan. De Rotterdamse gemeenteraad heeft dat besloten.

Barbara Vollebregt

Volgens wethouder Sven de Langen (CDA) werpen religieuze erediensten een drempel op voor niet-religieuze buurthuisbezoekers. Die zouden de buurthuizen als een religieuze plek gaan zien.

Nog voordat de raad donderdag de motie voor een verbod op structurele vieringen in buurthuizen aannam, werd op dezelfde dag een motie van de ChristenUnie/SGP aangenomen. Die stelt dat er in principe geen bezwaar is tegen incidenteel gebruik van de buurthuizen voor religieuze diensten.

Gemeenteraadslid Setkin Sies van de ChristenUnie/SGP vindt het een ‘vreemd contrast’, zegt hij. “Wat ik echt niet begrijp: de partijen hebben op zich geen bezwaar tegen het houden van religieuze erediensten, maar een wekelijkse eredienst in de buurthuizen staan ze niet toe. Blijkbaar is er toch een verschil tussen religieuze activiteiten een klaverjasclub: die mag er wel iedere week zitten.”

Koranlessen

De stad telt 48 Huizen van de Wijk, allemaal onder het beheer van de gemeente, die ze ook subsidieert. In 2015 ontstond er discussie over de vieringen. Een jaar later kreeg dat een vervolg toen de lokale partij Leefbaar Rotterdam haar zorgen uitsprak over Koranlessen die in een van de buurthuizen gegeven werden als onderdeel van een taalcursus. Vervolgens bleken na een inventarisatie zeventien verschillende religieuze groeperingen hun erediensten in de panden te houden.

Volgens Siest maakt een wekelijkse viering van een buurthuis nog geen kerk. “Waarom zouden mensen op woensdag niet meer naar een buurthuis willen komen omdat er op zondag een kerkdienst wordt gehouden? Volgens mij heeft het besluit te maken met religiestress. Er is nog maar weinig ruimte voor religieuze activiteiten in deze samenleving: de angst voor de islam versterkt dat. Ik ben bang dat dit daar het gevolg van is.”

Huur

De motie bepaalt ook dat een religieuze groep alleen vieringen in een buurthuis mag houden als ze volledige huur betaalt. Voorheen werd er soms niets gerekend, maar stonden er klusjes tegenover: bijvoorbeeld schoonmaken van het pand. Acht religieuze groeperingen zijn al opgehouden met de vieringen in de buurthuizen. Sommige vonden met hulp van de gemeente een nieuwe locatie.

Onder de negen groeperingen die nog in de buurthuizen samenkomen zijn een christelijk-gereformeerde kerk, en een aantal islamitische gemeenschappen en migrantenkerken. Zij hebben nog een jaar de tijd om een nieuw onderkomen te vinden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden