De zin vanRikkert Zuiderveld

Rikkert Zuidervelt: ‘Je moet niet te veel naar beneden kijken, achterom al helemaal niet’

Rikkert Zuiderveld.Beeld Tom van Limpt / Hollandse Hoogte

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: zanger Rikkert Zuiderveld van het zangduo Elly en Rikkert.

Ik beleef deze tijd natuurlijk als heel bijzonder, net als iedereen. Vanwege die afstand die je tot iedereen moet houden. Elly en ik zijn niet echt knuffelig, maar zijn wel gewend onze familie en vrienden te omhelzen. Dat is allemaal van de baan. Dus kijk je maar een beetje naar elkaar, je houdt je hand op je hart en buigt een beetje.

Verder valt het in die zin mee dat Elly en ik de afgelopen maanden al in een soort van tussentijd leefden. De tournee die we vorig najaar hebben gedaan was een jubileum maar stond ook in teken van afscheid. Die tournee zou verlengd worden in mei en juni, maar dat ging niet door. We zitten nu in een afwachtmodus.

Wat ook helpt is dat wij buiten wonen, op het platteland. We hebben heel veel ruimte om ons heen. Dat is toch anders dan wanneer je in de stad woont. Ik loop nu de tuin in. De zon schijnt. De zwaluwen zijn weer terug en vliegen af en aan. De mussen hebben jongen. Er zit een gekraagde roodstaart in de vlierboom. Ik besef wel dat het anders is dan in Utrecht-Overvecht, op een klein flatje met twee jengelende kinderen.

Het beeld van de koorddanser

Als je mij vraagt wat kan troosten in deze coronatijd, dan komt het beeld van een koorddanser bij mij op. Die heeft een bepaalde afstand tot mensen. Hij is eigenlijk alleen, maar hij moet zich enorm focussen op dat wat voor hem ligt en steeds in balans te blijven. Die balans heb ik ook altijd gezocht. Dat is best een avontuur. Je moet niet te veel naar beneden kijken, achterom al helemaal niet. Want dan gaat het fout. Zie de dingen dus van een afstand, in de zin dat je af en toe uitzoomt en het grotere plaatje opzoekt in plaats van alleen je eigen kleine leed. Ik doe het heel graag, dat uitzoomen. Zodat je dingen in een breder perspectief ziet.

In mijn geval heeft dat bredere perspectief te maken met mijn geloof en met het schitterende uitzicht dat ons in de Bijbel wordt beloofd als hier alles erop zit. Er staat ons na dit leven een nieuwe wereld te wachten, ik noem het wel eens ‘een grote omhelzing’. Daarnaartoe groeien kost tijd en gaat met weeën gepaard. Misschien zal later blijken dat corona een van die weeën was.

Ik schreef laatst een lied dat ‘De Zwaluw’ heet. Dat gaat over de seizoenen. In het eerste couplet is het lente en komt de zwaluw terug. In het tweede couplet is het zomer en zingt die zwaluw voor zijn jong. Het derde couplet speelt in het najaar, de zwaluw vertrekt en vlucht naar de zon. Ik word in dat liedje in elk couplet ook wat ouder, als het ware. Het vierde couplet is hetzelfde als het eerste, dan gaan we weer terug naar de lente. Hoe kan ik weten /hoe lang mij nog rest/en de zwaluw komt/ terug naar zijn nest.

De harmonie wordt hersteld, maar de vertrouwde wereld die straks terugkeert is natuurlijk verre van perfect. Het blijft voor mij wachten op de grote omhelzing.

Lees ook:  

Wees realistisch, denk het onmogelijke

In tijden van corona vertellen meer en minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of een inspirerende zin. Vandaag: filosoof en schrijfster Joke Hermsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden