Religieuze Nederlanders zijn nu in de minderheid

null Beeld EPA
Beeld EPA

Voor het eerst noemt meer dan de helft van de Nederlanders zichzelf in onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek niet-religieus. Net iets minder dan vijftig procent rekent zichzelf tot een religieuze of levensbeschouwelijke groepering, zo schrijft het CBS in een studie die het vandaag publiceert.

Maaike van Houten

Het CBS zag de groep religieus-betrokkenen de laatste jaren steeds verder krimpen. Eind jaren negentig beschouwde nog zestig procent van de bevolking zichzelf als onderdeel van een religieuze stroming of levensbeschouwing (zoals humanisme). In 2010 was dat ruim 55 procent, in 2016 50,3 procent.

Afgelopen jaar zakte het percentage in het CBS-onderzoek net door die kritische grens: 49,3 procent van de bevolking gaf aan religieus of levensbeschouwelijk betrokken te zijn. De enige groei ziet het CBS bij de islam. In 2012 was 4,5 procent van de bevolking moslim, vorig jaar groeide dat tot iets meer dan vijf procent. Van hen gaat iets minder dan de helft zelden tot nooit naar de moskee.

De katholieke kerk blijft in Nederland het grootst; bijna een kwart van de bevolking noemt zich rooms-katholiek. Zo’n vijftien procent is volgens de cijfers van het CBS protestant.

Hoe die verdeeld zijn over de vele verschillende protestantse kerkgenootschappen wordt ook dit keer niet duidelijk. Het CBS hanteert al jaren drie categorieën: hervormd, gereformeerd en Protestantse Kerk in Nederland.

Het probleem hiermee is dat de gereformeerde en de hervormde kerken reeds in 2004 zijn samengegaan in de PKN (samen met de kleine lutherse gemeenschap). De afzonderlijke namen bestaan nog wel, maar lang niet overal. Daar komt bij dat het CBS geen onderscheid maakt binnen de gereformeerde en hervormde wereld, waar ook nog eens tal van orthodoxe kerken zijn náást de PKN.

Hervormd of gereformeerd

CBS-medewerkster Tanja Traag rechtvaardigt de gehanteerde indeling met verwijzing naar de kerkleden zelf: zij geven volgens haar aan hervormd dan wel gereformeerd te zijn en identificeren zich niet met ‘PKN’. Het CBS heeft zich wel voorgenomen de indeling aan te passen.

Hoe noodzakelijk dat is, blijkt wel uit de conclusie van het CBS dat de aanhang van de PKN in de periode tussen 2010 en 2017 ‘vrijwel stabiel’ is gebleven.

Dat staat ver af van de cijfers die de PKN zelf jaarlijks publiceert. In 2010 had de PKN nog meer dan twee miljoen leden, in 2017 waren dat er circa 1,8 miljoen, meer dan tweehonderdduizend minder.

Lees ook:

Kerken krimpen, maar religiositeit is volop aanwezig

Het Centraal Bureau voor de Statistiek doet iets geks in zijn onderzoeken naar religieuze voorkeuren in Nederland. Wie invult te behoren tot een kerkelijke gezindte, wordt gevraagd aan te geven welke gezindte dat dan wezen mag. Daarbij heeft de respondent de keus uit een wonderlijk rijtje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden