'Religies ten dode opgeschreven in Nederland'

ANP

Religie sterft langzaam maar zeker uit in Nederland. Tenminste, dat claimen Amerikaanse natuurkundigen in een onderzoek dat gepresenteerd is tijdens de American Physical Society Meeting in Dallas (Texas).

Een team van wetenschappers heeft de bevolkingsregisters van negen landen (Nederland, Ierland, Tsjechië, Finland, Zwitserland, Oostenrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland) onderzocht. Deze landen vragen burgers bij bevolkingsonderzoek of ze zijn ingeschreven als lid van een geloofsgemeenschap.

Hun theorie is gebaseerd op een wiskundig model uit 2003, waarin vrij nauwkeurig de afname van het aantal sprekers van kleinere talen werd onderbouwd. Groeit een taal, luidt de kern van dit model, dan is het sociaal handig om deze te gaan spreken. Des te langer houdt die taal het dan vol. Zo gaat het volgens de natuurkundigen ook met religie.

In een seculiere democratie als Nederland toont de bevolking zich steeds minder verbonden met religie, aldus de onderzoekers. In Nederland vertoont nog maar 40 procent van de bevolking interesse voor kerkgerelateerde religie. Hierdoor brengt kerklidmaatschap steeds minder sociale voordelen met zich mee. Daardoor zal religie in Nederland uiteindelijk uitsterven, aldus de onderzoeker. Het onderzoek houdt geen rekening met vormen van religie en spiritualiteit buiten de kerk. Daarvoor neemt de belangstelling juist toe.
,,In een groot aantal moderne seculiere democratieën is sprake van een trend waarin mensen zichzelf beschouwen als niet aangesloten bij enige religie'', aldus Richard Wiener van de Universiteit van Arizona. ,,In Nederland is dat 40 procent; de hoogste score die we zagen was Tsjechië met 60 procent.''

Het onderzoek toont volgens de wetenschappers aan dat de trend al lange tijd zichtbaar is. Zij baseerden hun conclusies op informatie die in sommige gevallen periodes van meer dan honderd jaar besloegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden