‘Rappen, zo moeilijk is dat niet/Als je maar zegt: Jezus verlaat me niet’. Poolse zusters rappen voor het goede doel

De Zusters van de Presentatie in het Poolse Krakau doen mee aan een rap in het kader van de actie #hot16Challenge2 om geld in te zamelen voor medische zorg aan coronapatiënten. Beeld screenshot YouTube
De Zusters van de Presentatie in het Poolse Krakau doen mee aan een rap in het kader van de actie #hot16Challenge2 om geld in te zamelen voor medische zorg aan coronapatiënten.Beeld screenshot YouTube

Dat de Poolse rooms-katholieke kerk nogal conservatief is, mag geen geheim heten. Toch laat ze zich in deze coronatijd van een vooruitstrevende kant zien.

Stijn Fens

In april startten Poolse rappers de actie #hot16Challenge2 om geld in te zamelen voor medische zorg aan coronapatiënten. Ze riepen landgenoten op binnen drie dagen een nummer van zestien maten op te nemen en iemand anders uit te dagen hetzelfde te doen. Een ketting-rap dus.

De actie bracht inmiddels al zo’n 1 miljoen euro op. Zelfs de Poolse president Andrzej Duda deed mee. Ook enkele kloosters en zelfs een enkele bisschop meldden zich met een zelfgemaakte rap. Zo ook de zusters van het heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid in Krakau.

“Yo yo yo!”, begint een zuster de Poolstalige rap. De website kro-ncrv.nl/katholiek zorgde voor een passende Nederlandse vertaling van de rest: ‘Rappen, zo moeilijk is dat niet/Als je maar zegt: Jezus verlaat me niet/Met mondkapjes hebben wij’t helemaal gehad/Maar de genade worden we nooit meer zat’. Zuster Emanuela Gemza laat weten dat dit een uitgelezen kans is om te evangeliseren. “Ik denk dat de Heilige Geest ons hielp met de woorden en de melodie.”

Ondertussen konden de Zusters van de Presentatie – ook uit Krakau - niet achterblijven. Onder begeleiding van een drumcomputer, een kleine xylofoon en sambaballen roepen drie zusters in hun rap de luisteraars op ‘hun Calvarie-ritmes te leren'. Zuster Wanda Putyra van deze congregatie, die gewoonlijk het orgel bespeelt en zich gespecialiseerd heeft in Bach, is helemaal voor het rappen gewonnen, vertelt ze aan Catholic News Service. “Het is echt een kunstvorm en we hebben allemaal respect gekregen voor de artiesten die deze muziek maken.”

Lees ook:

Nu beschikbaar: 7000 uur gregoriaanse zang uit het afgelegen nonnenklooster

Het valt niet altijd mee: gedwongen thuiszitten in een beperkte omgeving. Hoe hou je dat vol? Gelukkig is er hulp uit onverwachte hoek. De Benedictijnse zusters van de Abdij Notre-Dame de Fidélité de Jouques in het zuiden van Frankrijk, hebben besloten 7000 uur aan opnames van de gregoriaanse gezangen die zij dagelijks reciteren, ter beschikking te stellen van het grote publiek.

Nederlandse kloosters zwaar getroffen door corona

Tientallen rooms-katholieke zusters en broeders zijn inmiddels aan het coronavirus bezweken. Daarnaast ondervinden veel kloosters ook grote financiële gevolgen van de crisis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden