Ramadan is niet zwaar, ook niet hartje zomer

De ramadan valt dit jaar midden in de zomer. Nu de dagen lang zijn en bovendien erg warm, zou je denken dat het zwaarder valt om overdag niets te mogen eten en drinken.

Turkse moslims die vrijdagochtend in een moskee in de Alkmaarse Vogelaarwijk Overdie gezamenlijk aan de ontbijttafel zaten, denken daar anders over.

,,Voor praktiserende moslims maakt dat niet uit. Wij doen het voor Allah'', zegt Ayse, een HBO-studente bouwkunde. ,,Mensen die de ramadan zwaar vinden, zijn niet geloofwaardig'', voegt een oudere dame toe, terwijl zij een schaal gevulde vijgenbladen laat rondgaan.

Tijdens de vastenmaand zoeken mensen elkaar gewoonlijk aan het eind van de dag op om samen te eten. Het ontbijt nuttigen zij meestal thuis, in kleine kring. De jongerenvereniging Perspectiv vond het een mooi begin van de ramadan om het eerste ontbijt nu eens met elkaar te gebruiken.

Armenbelasting

De Alkmaarse vrouwen zitten tijdens het eten gescheiden van de mannen en praten afwisselend Turks en Nederlands met elkaar. De 11-jarige Rumeysa mag eigenlijk nog niet meedoen met de vastenmaand, maar hoopt dat ze van haar ouders op de eerste dag wel mag vasten, ,,net als de grote mensen''. Islamitische regels schrijven voor dat meisjes aan de ramadan mogen meedoen, als ze hun eerste periode hebben gehad.

Voor de moslims is de ramadan een sociale en gezellige maand. ,,Vaak wordt gedacht dat we vasten om te voelen hoe het is om arm te zijn. Dat klopt niet. We doen echt concreet iets voor de armen door armenbelasting te betalen'', vertelt een van de vrouwen. Zo heeft een van de moslima's 240 euro gegeven aan arme familie in Turkije. Een ander doneerde een paar tientjes aan een goed doel.

Geduld

,,De ramadan leert je geduldig te zijn'', zegt Ayse. ,,Je weet dat er een pak chocolade in de kast ligt, maar je mag het er niet uitpakken.'' Soms is het wel even zwaar, geeft een andere jonge vrouw toe. ,,Als je een paar uur voor zonsondergang het avondeten klaarmaakt en tussen al die heerlijke geuren loopt, kan dat lastig zijn.''

De ramadan duurt voor de moslims uit Turkije tot 20 september. De afsluiting van de heilige islamitische maand wordt gevierd met het suikerfeest. De Marokkaanse Nederlanders - na de Turken de grootste groep allochtonen in Nederland - beginnen de ramadan een dag later, zaterdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden