Kritiek

Rabbijn Tamarah Benima stapt op nadat ze coronabeleid met nazi-Duitsland vergeleek

Tamarah Maionah Benima.
 Beeld Maartje Geels
Tamarah Maionah Benima.Beeld Maartje Geels
Marije van Beek

Tamarah Benima stapt op als rabbijn bij de Progressief Joodse Gemeente Noord Nederland (PJGNN). Ze doet dat vanwege een conflict dat eind oktober is ontstaan over een lezing die ze gaf, de Rede van Fryslân. Benima maakte een vergelijking tussen de manier waarop de Nederlandse overheid met ongevaccineerden omgaat en de behandeling van joden in nazi-Duitsland.

Zwartste periode

Zulke Holocaustvergelijkingen liggen gevoelig in de joodse gemeenschap. Een paar weken eerder hadden vijf belangrijke joodse organisaties zich juist nog uitgesproken tegen het gemak waarmee mensen paralellen trekken tussen situaties rondom corona en deze ‘zwartste periode van de twintigste eeuw’. Ze waarschuwden voor ‘het risico dat echte genocides nu en in de toekomst niet meer zullen worden herkend’.

Benima’s lezing kwam haar dan ook op veel kritiek te staan. Ook het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) reageerde op haar uitspraken. Zij lieten weten dat ‘het vergelijken van de coronamaatregelen met de Holocaust, door wie dan ook, onacceptabel en simpelweg onjuist is’.

Zelf opgestapt

Binnen de PJGNN, een van de twee joodse gemeenten waarvan ze rabbijn was, en die samenkomen in de synagoge in Zuidlaren, kwam haar geestelijk leiderschap ter discussie te staan. Afgelopen zondag hield het bestuur een buitengewone ledenvergadering, waarop de kwestie aan de orde zou komen. Benima heeft nog voorafgaand aan die bijeenkomst haar conclusie getrokken, en is zelf opgestapt.

Bij de andere gemeente waar Benima rabbijn is, de progressief-joodse gemeente Beit Ha’Chiddush in Amsterdam, blijft ze aan. In een verklaring op de website is te lezen dat ook binnen deze gemeenschap ‘mensen diep gekwest zijn’, maar dat ze in gesprek willen blijven, ‘met elkaar en met onze rabbijn’.

Breuk met rabbijnen

Eerder deze maand kwam het ook al tot een breuk tussen Benima en het samenwerkingsverband van liberaal-joodse rabbijnen. Dit gaat om het College van Rabbijnen van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom (NVPJ). Hiertoe behoren onder meer de Haagse rabbijnen Awraham Soetendorp en Marianne van Praag, en de Amsterdamse rabbijnen Menno ten Brink en Joram Rookmaaker.

Naast rabbijn is Benima ook publicist. Ze schreef jarenlang een column voor het Nieuw-Israëlietisch Weekblad, maar daar is ze vorig jaar vertrokken. Benima heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de discussies.

Joden als toenmalig ‘virus’ in nazi-Duitsland, en wie nu als gevaar geldt

In haar ‘Rede van Fryslân’, die rabbijn Tamarah Benima op donderdag 28 oktober uitsprak in de Friese Statenzaal, zei ze dat wetenschappers zich de laatste anderhalf jaar hebben laten verleiden tot totalitair denken. “Wat niet in hun narratief paste, moet het zwijgen worden opgelegd”, sprak Benima.

“Maar ik weet me, zeg ik als Jodin, gewaarschuwd door wat er in nazi-Duitsland plaatsvond. De beleidsmakers (..) hadden het beste voor met iedereen. Ook toen ze de Joden als ‘een gevaar voor de volksgezondheid’ aanmerkten. Ook toen ze een oorlog startten tegen het toenmalige ‘virus’. Speel dus niet met vuur door mensen nu in onze samenleving weg te zetten als een gevaar voor de volksgezondheid zoals de minister met regelmaat doet”, aldus Benima.

Lees ook:

Felle kritiek op rabbijn die oorlogsvergelijking maakt in discussie ongevaccineerden

‘Gevaarlijk’ en ‘giftig’ noemt burgemeester van Leeuwarden Buma de uitspraken van columnist en rabbijn Tamarah Benima. In haar Rede van Fryslân zei ze dat het coronabeleid leidt tot een ‘totalitair regime’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden