Israël

Raad van Kerken schrapt passage over het leed van Palestijnen na Joodse verontwaardiging

Scriba René de Reuver van de Protestantse Kerk in Nederland. Beeld ANP /  ANP
Scriba René de Reuver van de Protestantse Kerk in Nederland.Beeld ANP / ANP

Een opmerking van René de Reuver, voorman van de Protestantse Kerk in Nederland, is slecht gevallen in de Joodse gemeenschap. In het Jeruzalemse Holocaust-monument Yad Vashem overdacht hij hoe Israël tegenwoordig Palestijnen bejegent. De passage is inmiddels geschrapt.

Lodewijk Dros

Dominee René de Reuver bezocht Israël eind vorig jaar met een delegatie van de Raad van Kerken. Het verslag daarvan verscheen in februari. Daarin vertelde De Reuver, voorman van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), dat hem de indrukwekkende ontmoetingen met Palestijnse christenen te binnen schoten toen hij in Jeruzalem Yad Vashem bezocht.

“Yad Vashem toont het onvergelijkbare kwaad en leed van de Holocaust. We zijn ons dit heel goed bewust. En toch – tegen wil en dank – roepen de beelden van scheiding en ‘Verboden voor Joden’ associaties op met wat we de afgelopen dagen hebben gezien. De oproep van Palestijnse christenen echoot na in onze oren: vertel wat je hebt gezien!”

‘Ongepast en onwaar’

De Reuvers overpeinzing wekte weerzin bij opperrabbijn Binyomin Jacobs. In het Nieuw Israëlietisch Weekblad schreef hij dat de woorden over Yad Vashem hem ‘choqueerden’. “De systematische industriële moord op zes miljoen Joden vergelijken met… Ongepast, onwaar en niet verwacht van christelijke vrienden die nog vrij recentelijk de opstelling van hun eigen kerk in de oorlog hadden veroordeeld. Gelukkig weet ik dat er ook vele christenen zijn die het niet in hun hoofd halen om de gaskamers van Auschwitz te vergelijken met…”

Jacobs bestempelde het rapport ook als ‘eenzijdig ogende kritiek op Israël’ die ‘helaas makkelijk leidt tot antisemitisme’. Een overleg met de PKN werd afgeblazen. Ook het Centraal Joods Overleg reageerde verbijsterd. Predikant Piet van Midden, voorzitter van het Overlegorgaan Joden en Christenen, noemde de woorden van De Reuver ‘onfris’.

Daarop schrapte de Raad van Kerken de gewraakte zinnen uit zijn verslag. De uitspraken zouden verkeerd zijn geïnterpreteerd.

De openluchtgevangenis in Gaza, de pogroms in Huwara

En dat gaat dominee Bram Grandia van werkgroep Kairos-Sabeel – die de Palestijnse christenen steunt – te snel. “Ik heb ook eens Yad Vashem én Gaza bezocht. Beide verwarden me. Toen ik daarover schreef, kreeg ik te horen dat ik de verschrikkingen van Auschwitz kleineerde. Dat deed ik niet, maar de les was wel: als je de zaak van de Palestijnen wilt dienen, zorg dan dat je wegblijft bij alles wat het verwijt van bagatelliseren van de Holocaust kan oproepen.”

Grandia herkent de emotie van De Reuver, zegt hij. “Maar het belemmert het gesprek. Nu gaat het over die zinnen, terwijl het over de Palestijnen op de Westoever en in de openluchtgevangenis Gaza moet gaan, of, zoals de Israëlische krant Haaretz schreef, de pogroms van Joodse kolonisten op Palestijnen in Huwara.”

Lees ook:

Elf Palestijnen gedood en meer dan honderd gewonden bij Israëlische inval in Nablus

Israël voert de militaire invallen op de Westoever flink op. Dit jaar lijkt opnieuw een dodelijke mijlpaal te worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden