Kardinaal Simonis

Publiek kan afscheid nemen van kardinaal Simonis

Kardinaal Adrianus Simonis verlaat de kerk bij zijn officiële afscheid als aartsbisschop van Utrecht in 2007. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Kardinaal Adrianus Simonis verlaat de kerk bij zijn officiële afscheid als aartsbisschop van Utrecht in 2007.Beeld Hollandse Hoogte / ANP
ANP

Publiek kan woensdag afscheid nemen van kardinaal Simonis in de Sint Catharinakathedraal in Utrecht. Daar ligt de voormalig aartsbisschop opgebaard. Belangstellenden zijn vanaf 12.00 uur welkom.

De afscheidsdag begint met een korte viering geleid door kardinaal Eijk, de opvolger van kardinaal Simonis als aartsbisschop van Utrecht. De kerk blijft tot 20.00 uur open, zodat geïnteresseerden om de beurt langs de kist kunnen lopen en een kaarsje kunnen branden. "Vanwege de coronamaatregelen ligt er geen condoleanceregister in de kerk. Er is wel de mogelijkheid om een zelf meegenomen bericht achter te laten", aldus een woordvoerder namens het bisdom.

Adrianus Johannes kardinaal Simonis, ook wel Ad Simonis, was van 1983 tot 2007 de aartsbisschop van Utrecht. In 1985 werd hij door paus Johannes Paulus II benoemd tot kardinaal. Hij overleed vorige week woensdag op 88-jarige leeftijd.

De uitvaart zal donderdag in dezelfde kerk zijn. KRO-NCRV zendt deze plechtigheid, die alleen toegankelijk is voor genodigden, live uit.

Lees ook:
Kardinaal Ad Simonis (1931-2020): een omstreden en zachtmoedige herder

Kardinaal Simonis is woensdag overleden op 88-jarige leeftijd, meldt het aartsbisdom Utrecht.

De begrafenis van een kardinaal is een zeldzaamheid, maar ook heel gewoon

De geschiedenis van de rooms-katholieke kerk telt duizenden kardinalen, maar slechts acht daarvan zijn van Nederlandse komaf. Dat er een Nederlandse kardinaal begraven moet worden, is dus een zeldzaamheid. Hoe ziet de uitvaart van een kardinaal er eigenlijk uit? Het kortste antwoord: zoals elke rooms-katholieke uitvaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden