Predikant in Kruiningen stapt op na conflict

Het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen. Beeld ANP

Met het opstappen van predikant Gerrit Bredeweg is het conflict in de behoudende Gereformeerde ­Gemeente van Kruiningen tot een uitbarsting gekomen. 

Bredewegs vertrek leidt tot een kerkscheuring: het Nederlands Dagblad meldde vanavond dat Bredeweg een eigen kerkgenootschap begint en vanaf ­komende zondag kerkdiensten zal houden in het dorpshuis van het Zeeuwse dorp. ‘Aangezien de Heere mij geplaatst heeft in Kruiningen zal ik wel als predikant blijven voorgaan in Kruiningen’, citeert het ND uit een schrijven van Bredeweg.

Aan het vertrek van Bredeweg – die begin 2014 in Kruiningen werd aangesteld – gaat een lang conflict vooraf: eind vorig jaar kwam de predikant in botsing met diaken Henk Jansen die hem bekritiseerde op de in zijn ogen intimiderende werkwijze. Dat liep uit de hand: Jansen stapte op als diaken, werd daarop door Bredeweg beschuldigd van overspel, kreeg door de kerkenraad een tuchtmaatregel opgelegd en vocht die met succes aan bij de rechter.

Later deze week spreekt het regionale kerkbestuur zich over de zaak uit. De aankondiging van Bredeweg lijkt erop te wijzen dat het oordeel van dat kerkbestuur in zijn nadeel zal uitpakken. Het conflict heeft voor grote spanning gezorgd in de duizend ­leden tellende gemeente. In de ­zomer kwam het tot een handgemeen tussen een paar kerkgangers. Tijdens kerkdiensten hield de politie surveillances rond het kerkgebouw om te voorkomen dat dat opnieuw zou gebeuren.

Bredeweg beschuldigde Jansen en dienst familie van spionagepraktijken. De familie Jansen huurde een recherchebureau in om de zaak ­nader te onderzoeken.

Hoeveel gemeenteleden zich bij Bredeweg en zijn nieuwe kerkgenootschap zullen aansluiten, is onduidelijk. Vorig jaar nog onderging het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente een forse verbouwing waarmee het aantal zitplaatsen werd uitgebreid van 750 naar 1150.

Lees ook: Bidden voor een oplossing in de Kruininger kerkruzie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden