Predikant Billy Graham liet zijn doodskist timmeren door bekeerde criminelen

Billy Graham tijdens een interview in 2010. Beeld AP
Billy Graham tijdens een interview in 2010.Beeld AP

De opdracht om Billy Grahams doodskist te timmeren, gaf gevangenen de kans hun geloof op de diepste manier te belijden.

Leonie Breebaart

Weinig Amerikaanse predikanten waren zo beroemd als de vorige woensdag week op 99-jarige leeftijd overleden evangelist Billy Graham. Met zijn tv-optredens bereikte hij honderden miljoenen mensen, wegens zijn warme banden met vrijwel alle naoorlogse Amerikaanse presidenten, wordt hij wel ‘predikant van de presidenten’ genoemd. Maar als Billy Graham vrijdag wordt begraven, is dat in een doodskist van gefineerd triplex, ontworpen en getimmerd door gevangenen van de ‘Louisiana State Penitentiary’ in Angola, Louisiana, een gevangenis met een berucht streng regime.

“Billy Graham is a eenvoudige man met een eenvoudige boodschap. Hij moest begraven worden in een eenvoudige kist”, aldus één van de drie timmermannen, Richard “Grasshopper” Leggett, die op beschuldiging van moord een levenslange gevangenisstraf uitzat, maar zich in gevangenschap bekeerde. De opdracht Grahams kist te timmeren, gaf gevangenen als Leggett de kans hun geloof op de diepste manier te belijden, aldus de sterk door Graham geïnspireerde directeur.

Toch kwam de opdracht niet van de evangelist zelf, maar van diens zoon Franklin. Toen die de beruchte gevangenis in 2005 bezocht, werd hij in het gevangenismuseum geraakt door een eenvoudige, door de gevangenen zelf gefabriceerde doodskist. Hij bestelde er meteen zes. Kort nadat de kisten in 2007 klaar waren, stierf timmerman Leggett.

Kartonnen kisten

Aan de doodskist van Billy Graham is in de ruim tien jaar na voltooiing niets veranderd. Wel staan de namen van de drie bekeerde timmermannen op verzoek van Franklin Graham in de kist gebrand.

Het ontwerp uit de gevangenis in Louisiana heeft een bijzondere geschiedenis. Voor het jaar 1995 werden gedetineerden begraven in goedkope kartonnen kisten. Nadat het lichaam van één van hen, Joseph Siegel, tijdens diens begrafenis door de bodem op de grond gevallen was, besloot de net aangestelde directeur van de gevangenis, Burl Cain, dat dit zo niet langer kon. Voortaan zouden de tot levenslang veroordeelde criminelen, die hun vaardigheid eerder hadden ingezet voor het Angola Prison Rodeo, doodskisten maken waarin zij elkaar waardig konden begraven. Ze zouden ook voor voor hun overleden medegevangenen bidden. Het plan was onderdeel van Cains poging een repressief klimaat om te bouwen naar een van ‘morele rehabilitatie’.

Hoewel Billy Graham de gevangenis om gezondheidsredenen nooit heeft bezocht, bad hij volgens directeur Burl Cain elke dag voor hem en zijn gevangenis. Bij wijze van geschenk stuurde Cain hem een sleutel van één van de oude cellen.

Komende vrijdag wordt Billy Graham begraven. Vandaag en morgen is in Charlotte, North Carolina, de stad waar Billy Graham opgroeide, gelegenheid afscheid te nemen van de succesvolle evangelist.

Lees ook de necrologie van Billy Graham, geschreven door Stevo Akkerman: Had Amerika een protestante paus gehad, was zijn naam Billy Graham geweest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden