Protestantse Kerk

PKN-voorvrouw Saskia van Meggelen treedt terug

PKN-voorvrouw Ds. Saskia van Meggelen. Beeld Jorgen Caris

Saskia van Meggelen is per direct teruggetreden als voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De predikante trad anderhalf jaar geleden aan. In een verklaring zegt Van Meggelen: “Ik heb de Protestantse Kerk met hart en ziel gediend en was dat graag blijven doen. Preses zijn is een mooie maar zware taak. Door de diverse verantwoordelijkheden die mij in deze fase van mijn leven zijn toebedeeld ben ik niet in staat de rol van preses optimaal te vervullen.”

Van Meggelen (52) trad aan als voorzitter van de synode (het landelijke bestuur van de kerk) toen de kerk middenin een grote vernieuwingsoperatie zat. Die moest ervoor zorgen dat de kerk – die op veel plaatsen in het land te kampen heeft met krimp – minder wordt gehinderd door kerkelijke regels en makkelijker kan vernieuwen.

Van Meggelen (52) was naast haar voorzittersrol een paar dagen per week predikant in Breda. Ze komt uit het midden van de brede PKN, die op rechts een grote behoudende vleugel heeft en op links een vrijzinnige. Bij haar aantreden zei ze ‘de volle breedte van de kerk’ te willen dienen.

Voorlopig worden Van Meggelens taken overgenomen door vice-voorzitter Jeannette Galjaard. 

Lees ook:

Ik vind het belangrijk als paasmens te leven

Kort na haar aantreden als PKN-voorzitter spraken we uitgebreid met Saskia van Meggelen. Ze vertelde onder meer over haar ongewenste kinderloosheid, de adoptie van haar kinderen en haar echtscheiding. “Ik ben nooit zonder God geweest, maar het is niet altijd Halleluja. Wij hebben uiteindelijk wel twee kinderen gekregen. We hebben ze geadopteerd uit China. Al was het in het najaar, het was echt een paasmoment toen wij hen in onze armen kregen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden