Paus zet bekende Chileense misbruikpriester uit het ambt

Fernando Karadima op een foto uit 2015. Beeld Reuters

Paus Franciscus heeft de Chileense priester Fernando Karadima uit het priesterambt gezet. Dat heeft het Vaticaan vandaag bekendgemaakt. 

De 88-jarige Karadima vormde het middelpunt van een groot misbruikschandaal dat er mede voor zorgde dat de Chileense katholieke kerk in een ongekende crisis belandde. 

Eerder dit jaar boden alle actieve Chileense bisschoppen collectief hun ontslag aan vanwege alle schandalen rond misbruik door geestelijken. De bisschoppen zouden systematisch misbruikzaken in de doofpot hebben proberen te stoppen, bewijs van misbruik hebben vernietigd en mensen die alarm sloegen onder druk hebben gezet.

Zo zou bisschop Juan Barros van Osorno hebben geweten dat Karadima jarenlang minderjarige jongens seksueel had misbruikt en hem de hand boven het hoofd hebben gehouden. In 2011 veroordeelde het Vaticaan hem na een kerkelijk proces tot een teruggetrokken leven van boete en gebed. Tijdens een bezoek aan Chili in januari van dit jaar deed Franciscus de beschuldigingen aan het adres van Barros af als laster. Dit kwam hem op veel kritiek te staan van Chileense katholieken.

Rapport van 2300 pagina's

Uiteindelijk stuurde Franciscus een onderzoeksdelegatie naar Chili om de zaak Barros te onderzoeken. Die kwam terug met een rapport van maar liefst 2300 pagina's waaruit niet alleen bleek dat de beschuldigingen tegen de bisschop geloofwaardig waren, maar ook dat het misbruik binnen de Chileense kerk een veel grotere omvang had dan eerder werd aangenomen. Inmiddels heeft Franciscus al van zeven Chileense bisschoppen het ontslag daadwerkelijk aanvaard, onder hen is ook  bisschop Barros.

In een verklaring zegt het Vaticaan dat het besluit over Karadima ‘uitzonderlijk’ is en dat de paus hiertoe is overgegaan in het belang van de kerk. Volgens bronnen in Rome tekende Franciscus het decreet dat de Chileense priester terugzet in de lekenstand donderdag en werd Karadima daarvan vrijdag op de hoogte gesteld. 

Lees ook: Alle Chileense bisschoppen dienen ontslag in na misbruikschandaal

Alle 34 Chileense bisschoppen hebben in mei collectief hun ontslag ingediend bij het Vaticaan als gevolg van het misbruikschandaal rond Karadima.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden