Vaticaan

Paus verscherpt strijd tegen corruptie binnen Vaticaan

Paus Franciscus Beeld AFP
Paus FranciscusBeeld AFP

Paus Franciscus verscherpt zijn koers tegen corruptie en het witwassen van geld binnen het Vaticaan. Geen enkele medewerker mag nog persoonlijke geschenken aannemen die meer waard zijn dan 40 euro.

Leidinggevenden zijn verplicht voortaan elke twee jaar een verklaring te ondertekenen. Deze managers, zoals kardinalen in topposities van het bestuur (curie) en hoge ambtenaren, moeten op erewoord verklaren dat tegen hen geen onderzoek loopt voor bijvoorbeeld belastingontduiking of corruptie.

Ze mogen ook niet zijn veroordeeld voor dergelijke misdrijven of voor fraude, terrorisme en uitbuiting van minderjarigen. Het is de ondertekenaars ook verboden hun vermogen te investeren in belastingparadijzen of geld te investeren in bedrijven die de katholieke sociale leer schenden.

De 84-jarige paus had eerder al stappen genomen tegen financiële misstanden en corruptie. Bijna een jaar geleden kwam hij met strengere regels voor aanbestedingen door het Vaticaan. Bovendien verplichtte Franciscus zijn bestuur om zuinig en transparant te zijn bij de aanschaf van goederen.

Lees ook:
Wat het belang van de nieuwe encycliek van paus Franciscus?

In zijn nieuwe encycliek spreekt paus Franciscus zich uit voor ruimhartig migratiebeleid en tegen populisme, kapitalisme en de rechtvaardige oorlog. Leden van het theologisch elftal van Trouw buigen zich over het document.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden