Vaticaan

Paus stuurt veiligheidschef de laan uit

Paus Franciscusmet diens veiligheidschef Domenico Giani aan zijn zijde.Beeld EPA

De commandant van Vaticaanse politie is ontslagen nadat namen in een corruptieonderzoek waren gelekt naar de pers. Domenico Giani was ook de persoonlijke lijfwacht van paus Franciscus.

Het vertrek van Giani zat er al een paar dagen aan te komen. De man die wel ‘de beschermengel van de paus’ werd genoemd, lag onder vuur nadat een document, compleet met foto’s, was uitgelekt waarin hij Vaticaanse medewerkers met naam en toenaam aanwijst die betrokken zouden zijn bij financiële malversaties. Met name dit laatste leidde tot grote verontwaardiging binnen de muren van het Vaticaan. Maandag werd bekend dat paus Franciscus het ontslag van Giani had aanvaard.

Domenico Giani (57) werkte sinds 1999 voor het Vaticaan en diende in totaal drie pausen. Het grote publiek kent hem vooral als de man die jarenlang voor de pausmobiel uitliep en brieven en andere geschenken voor Franciscus aannam. Ook overhandigde hij met de nodige voorzichtigheid baby’s uit het publiek aan de paus zodat die gezegend konden worden.

De ellende voor Giani - die ook hoofd van de Vaticaanse veiligheidsdienst was - begon op 1 oktober. Toen deden zijn agenten invallen bij twee Vaticaanse instanties, naar verluidt in het kader van onderzoek naar financiële onregelmatigheden rond de aan- en verkoop van vastgoed. Het document waarin Giani liet weten om wie het ging en waarin hij opdracht gaf hen de toegang tot het Vaticaan te ontzeggen, kwam in handen van het Italiaanse weekblad L’ Espresso.

Het Vaticaan meldde in een officiële verklaring dat ondanks het feit dat ‘de commandant niet persoonlijk verantwoordelijk werd gehouden voor het verloop van de gebeurtenissen, Domenico Giani zijn ontslag aan de Heilige Vader had aangeboden uit liefde voor de kerk en trouw aan de opvolger van Petrus’. In een exitinterview op de officiële nieuwssite van het Vaticaan is de Giani lovend over de huidige paus. “Tijdens de gesprekken die ik met de Heilige Vader de afgelopen tijd mocht hebben, heb ik steeds zijn vaderlijke zorg gevoeld die onze relatie sinds het begin van zijn pontificaat heeft gekenmerkt en die iedereen heeft kunnen waarnemen.”

Volgens Italiaanse media kwam het ontslag heel wat minder harmonieus tot stand. Franciscus zou woedend zijn geweest over het lekken van het document en het Giani hebben aangerekend dat de verantwoordelijken hiervoor maar niet werden gevonden. Hij verzocht hem vriendelijk doch dringend zijn ontslag in te dienen. En dan gaat het snel in het Vaticaan. Zondag liep Giani nog naast paus Franciscus op het Sint-Pieterplein, vandaag werd zijn opvolger al benoemd. Het gaat om Gianluca Gauzzi Broccoletti, tot nu toe Giani’s plaatsvervanger.

Lees ook:

Maffia-aanklager moet corruptie in het Vaticaan aanpakken

Paus Franciscus heeft een maffia-expert aangesteld als voorzitter van de rechtbank van het Vaticaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden