Paus spreekt zich keihard uit over seksueel misbruik door geestelijken

Paus Franciscus. Beeld Photo News

In een unieke brief aan alle rooms-katholieke gelovigen wereldwijd heeft paus Franciscus zich keihard uitgesproken over het seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken.

 De ‘cultuur des doods’ die dat misbruik en het toedekken ervan heeft mogelijk gemaakt, moet worden uitgeroeid, schrijft Franciscus. Waarbij geen enkele maatregel moet worden geschuwd. Hoe die maatregelen eruit zullen zien, zegt de paus er niet bij.

In de brief – die vandaag in zeven talen verscheen – schrijft Franciscus: ‘Met schaamte en berouw erkennen we dat we als kerkelijke gemeenschap niet daar waren waar we hadden moeten zijn, dat we niet tijdig hebben opgetreden. We realiseren ons de omvang en de ernst van de schade die aan zoveel levens is toegebracht.’ Franciscus wijst in de brief beschuldigend naar de klerikale cultuur van de kerk, die het mogelijk heeft gemaakt dat misbruikers jarenlang hun gang konden gaan terwijl hun de hand boven het hoofd werd gehouden.

Franciscus is meermalen geconfronteerd met nieuwe misbruikschandalen. Het jongste komt uit de VS, waar een onderzoek liet zien dat minstens driehonderd priesters minstens duizend kinderen hebben misbruikt, dat hoge geestelijken daar weet van hadden, maar niets deden.

Doofpotcultuur

Het is niet voor het eerste dat Franciscus zich uitspreekt tegen het misbruik. Maar niet eerder deed hij dat in zulke stevige bewoordingen. Toch viel de brief van de paus niet overal goed. Op Twitter reageerde misbruikslachtoffer Marie Collins geërgerd: ‘Het Vaticaan en de paus moeten eens ophouden te vertellen dat misbruik vreselijk is en dat de daders ter verantwoording moeten worden geroepen. Vertel ons wat je eraan doet om die daders ter verantwoording te roepen.’ Collins maakte deel uit van de pauselijke commissie ter bescherming van minderjarigen maar stapte op uit onvrede over het uitblijven van concrete maatregelen tegen het misbruik en de doofpotcultuur.

In zijn brief erkent de paus dat er te weinig vaart is gemaakt met het nemen van (straf)maatregelen. Maar ook nu wordt niet duidelijk welke maatregelen hij wil gaan treffen. Wel roept hij alle rooms-katholieken op om samen te bidden en te vasten.

Lees ook:
Laat Paus Franciscus nu doorpakken met de aanpak van seksueel misbruik
Nog altijd lijkt het erop dat de cultuur van het toedekken van misbruik en het beschermen van elkaars klerikale positie niet is uitgebannen, schreef Trouw eerder in een commentaar.

Weer een misbruikschandaal in de katholieke kerk. Wilt u dit nog wel lezen?
"Ik vraag het maar. Weer een column over de misbruikschandalen in de katholieke kerk. Dat eeuwige liedje", schrijft columnist Stijn Fens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden