Paus spreekt in Burma niet van 'Rohingya'

Paus Franciscus ontmoette vandaag de Burmese regeringsleider Aung San Suu Kyi Beeld AFP
Paus Franciscus ontmoette vandaag de Burmese regeringsleider Aung San Suu KyiBeeld AFP

Paus Franciscus heeft de leiders in Burma opgeroepen om zich in te zetten voor gerechtigheid, mensenrechten en respect voor ‘elke etnische groep en zijn identiteit.’

Arjen van der Ziel

De paus gaf daarmee impliciet steun aan de onderdrukte Rohingya-minderheid in het Zuidoost-Aziatische land. Maar hij vermeed de term ‘Rohingya’, die in Burma fel omstreden is.

Franciscus deed zijn oproep vandaag in een toespraak die hij hield in de Burmese hoofdstad Naypyidaw, waar hij ook een ontmoeting had met leidster Aung San Suu Kyi.

De paus had zich met zijn bezoek aan het overwegend boeddhistische Burma, dat maandag begon, in een diplomatiek mijnenveld begeven. Want de islamitische Rohingya-minderheid wordt in Burma al decennia onderdrukt. De meesten van hen hebben geen recht op staatsburgerschap, hebben daardoor slecht toegang tot onderwijs en gezondheidszorg en zijn relatief arm. Veel boeddhistische Burmezen beschouwen hen als illegale immigranten uit buurland Bangladesh en wijzen zelfs de term ‘Rohingya’ af. Nadat Rohingya-rebellen in augustus leger- en politieposten hadden aangevallen, joegen regeringstroepen en boeddhistische knokploegen ruim 600.000 leden van de minderheid de grens over naar Bangladesh.

Voorzichtig

Mensenrechtengroepen hoopten dat de paus het woord ‘Rohingya’ zou gebruiken, om zijn solidariteit met de belaagde moslims te tonen. Maar zijn eigen adviseurs, onder wie de Burmese kardinaal Charles Bo, raadden hem juist aan om de omstreden term te vermijden, omdat het meer geweld tegen de minderheid zou uitlokken. En de paus koos vandaag inderdaad voor voorzichtige bewoordingen.

“De toekomst van Burma ligt in vrede”, verklaarde hij. “Een vrede gegrond op respect voor de waardigheid en de rechten van elk lid van de samenleving, respect voor elke etnische groep en zijn identiteit, en respect voor de rechtsstaat en een democratische orde die elk individu en elke groep – niemand uitgesloten – de kans geeft zijn legitieme bijdrage te leveren aan het algemeen belang.”

Morgen draagt Franciscus in de stad Rangoon een grote mis voor, waarvoor zich al ruim 150.000 gelovigen hebben aangemeld. Burma telt zo’n 700.000 rooms-katholieken, iets meer dan een procent van de bevolking. Later reist de paus door naar het vooral islamitische buurland Bangladesh, waar hij onder meer een ontmoeting zal hebben met enkele van de honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen.

lees ook:

Dé vraag bij het pausbezoek aan Burma: Gebruikt hij het R-woord?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden