Rooms-katholieke kerk

Paus spreekt geruchten over aftreden tegen

De paus zit sinds mei in een rolstoel na een behandeling aan zijn knie. Hij stelt daarom zijn reis naar Congo en Zuid-Soedan uit. Beeld Filippo Monteforte, AFP
De paus zit sinds mei in een rolstoel na een behandeling aan zijn knie. Hij stelt daarom zijn reis naar Congo en Zuid-Soedan uit.Beeld Filippo Monteforte, AFP

De laatste tijd namen de geruchten over een aftreden van paus Franciscus toe. Maar de paus spreekt die nu tegen. Hij wil zijn missie volbrengen ‘zolang God het toelaat’, zei Franciscus tegen Braziliaanse bisschoppen.

Stijn Fens

Hij mag dan in een rolstoel zitten en op leeftijd zijn (85), aan zijn pensioen denkt de paus niet. Een groepje Braziliaanse bisschoppen was onlangs bij de paus op bezoek voor hun ad-liminabezoek (een verplicht vijfjaarlijks bezoek aan Rome), en zij vroegen aan Franciscus hoe het met zijn gezondheid ging. Hierop zei de paus volgens aartsbisschop Roque Paloschi van Porto Velho dat aftreden ondanks de problemen met zijn knie ‘niet in hem opkomt’.

Lucio Nicoletto, apostolisch administrator van het bisdom Roraima, bevestigde tegenover Vatican News dat Franciscus er volgens hem niet over denkt met emeritaat te gaan. “Soms schamen we ons als we daar over zoveel dingen staan te klagen. En dan kijken we naar de paus met al zijn vitaliteit.”

Geruchten

De geruchten over een aftreden van paus Franciscus, die vanwege knieproblemen sinds mei gebruik maakt van een rolstoel, namen de laatste tijd toe. Zo annuleerde hij vanwege dat lichamelijke ongemak een reis naar Congo en Zuid-Soedan, die begin juli zou plaatsvinden.

Verder kondigde hij aan op 28 augustus naar de Italiaanse stad L’Aquila te gaan, waar zich het graf bevindt van de heilige paus Celestinus V, die in 1294 aftrad. Ook zijn voorganger Benedictus XVI ging in 2009 naar L’Aquila en bracht een bezoek aan dezelfde tombe. Vervolgens trad hij af, als eerste paus in 600 jaar. Dat er tussen het bezoek en het aftreden een periode van bijna vier jaar zat, wordt er in deze redenering vaak niet bij verteld.

Eerder deze maand bestempelde de Hondurese kardinaal Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga, een vertrouweling van de huidige paus, de geruchten over een eventueel terugtreden van Franciscus al als nepnieuws. Hij vergeleek de mediaberichten hierover met een ‘goedkope soap’.

Lees ook:

Gaat de paus met pensioen? Veel kenners denken van wel

Rome staat stijf van de speculatie nu het niet zo goed met de paus gaat. Franciscus heeft veel last van zijn rechterknie en verschijnt vaak in een rolstoel. Vaticaankenners vragen zich af of Jorge Mario Bergoglio aan aftreden denkt, en zo ja: zou dat soms binnenkort gaan gebeuren?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden