Niet-traditionele kerstscène

Paus prijst kerststal waarin Jozef voor het kindje Jezus zorgt

Jozef zorgt voor het kindje Jezus, zodat Maria een dutje kan doen. De paus vindt het een fraai tafereel: ‘Het is een handgemaakt beeld van de vrede’. Beeld
Jozef zorgt voor het kindje Jezus, zodat Maria een dutje kan doen. De paus vindt het een fraai tafereel: ‘Het is een handgemaakt beeld van de vrede’.Beeld
Nico de Fijter

Waar het kerststalletje te vinden is, blijft onduidelijk. Paus Franciscus vond de foto die hij ervan onder ogen kreeg, al schitterend. ‘Let Mum Rest’, heet het kerststalletje. Terwijl in bijna alle kerststalletjes Maria zich over het kindje Jezus ontfermt en Jozef ergens op de achtergrond tussen herders, os en ezel wat staat toe te kijken, zijn de rollen hier omgedraaid. Op de voorgrond zit Jozef, met in zijn armen de pasgeboren Jezus. Achter hem ligt Maria een dutje te doen.

Sinds de paus er tijdens zijn wekelijkse audiëntie over sprak, gaat het plaatje het hele internet over. “Hoevelen van jullie kennen niet de nachten, waarin de slaap door man en vrouw moet worden afgewisseld, omdat er moet worden gezorgd voor een baby die maar huilt en huilt en huilt”, zei hij.

Liefhebber van kerststallen

Franciscus is een liefhebber van kerststallen. Aan het begin van de adventtijd bezocht hij het Italiaanse stadje Greccio, waar Franciscus van Assisi naar verluidt in de dertiende eeuw de eerste levende kerststal uit de geschiedenis samenstelde. Franciscus – de paus, niet die van Assisi – ondertekende daar een pauselijk schrijven over de waarde van de kerststal. Die brengt, zei de paus, ‘het evangelie naar de plekken waar mensen leven: huizen, scholen, werkplekken, ziekenhuizen, gevangenissen, dorpspleinen.’ “En daar, waar we ons leven leiden, herinnert het ons aan iets essentieels: God bleef niet onzichtbaar in de hemel, maar hij kwam naar de aarde, hij werd man, hij werd een kind.”

Let Mum Rest voegt daar nog iets aan toe, zei de paus. “Het toont de tederheid van een gezin, van een huwelijk.” Zo’n beeld kunnen we in deze tijden wel gebruiken, vindt Franciscus: “Het is een handgemaakt beeld van de vrede”.

Lees ook:

De kerststal als politiek statement

Mag het kerstverhaal worden ingezet voor politieke doeleinden? In de aanloop naar Kerst buigt het theologisch elftal zich over die vraag.

Wat klopt er van de traditionele kerststal?

Een kerststal is in deze tijd van het jaar in veel huizen en kerken te vinden. Op allerlei manieren wordt de geboorte van Jezus uitgebeeld, tot levende kerststallen aan toe. Maar wat is er waar van het verhaal en wie waren er nu echt bij? Anite Haverkamp van het Catharijneconvent bouwt ieder jaar mee aan de kerststallententoonstelling in het Utrechtse museum en legt uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden