Rome

Paus Franciscus verlaat ziekenhuis. ‘Ik leef nog steeds’

Paus Fransciscus verlaat het Gemelli-ziekenhuis in Rome.  Beeld AFP
Paus Fransciscus verlaat het Gemelli-ziekenhuis in Rome.Beeld AFP

Paus Franciscus (86) is zaterdag zoals aangekondigd ontslagen uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij werd daar woensdag opgenomen vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van een luchtwegeninfectie.

Stijn Fens

Het ontslag komt net op tijd voor het begin van de Goede Week die tot Pasen duurt. Franciscus zal naar verwachting op Palmzondag voorgaan in de viering op het Sint-Pietersplein. Ook tijdens de andere plechtigheden tijdens de Goede Week en in het paasweekeinde lijkt de paus gewoon van de partij te zijn. Hij werkte al vanuit het ziekenhuis omdat hij goed herstelde. Zo bezocht Franciscus vrijdag jonge kankerpatiënten op de kinderafdeling van het ziekenhuis.

De paus kwam daar niet met lege handen aan. Hij bracht rozenkransen en chocolade eieren mee, alsmede Italiaanse kinderboeken over het leven van Jezus. Ook doopte de paus een kind, de paar weken oude Miguel Angel.

De paus werd drie dagen geleden opgenomen in het Gemelli-ziekenhuis. Er is daar op de tiende verdieping een aparte vleugel voor hem beschikbaar met onder meer een kapel en een werkkamer.

Bronchitis

Aanvankelijk zei het Vaticaan dat Franciscus in het ziekenhuis was voor al eerder geplande controles. Italiaanse media meldde al snel dat de paus na de algemene audiëntie op woensdagochtend onwel zou zijn geworden. Hij zou moeite hebben gehad met ademhalen en het ook aan zijn hart hebben. Al snel leek het mee te vallen en liet het Vaticaan weten dat het om bronchitis ging die met antibiotica werd behandeld.

Toen hij het ziekenhuis verliet troostte de paus nog een vader en en een moeder van wie de dochter net was overleden. Terwijl hij wegreed grapte hij tegenover een verslaggever: “Ik leef nog steeds.”

Voordat de paus naar huis terugkeerde, bracht hij nog een bezoek aan de Romeinse basiliek Santa Maria Maggiore om daar bij de beroemde Maria-icoon Salus Populi Romani te bidden voor de zieke kinderen die hij had ontmoet, voor het medisch personeel en voor iedereen die een dierbare had verloren.

Getob met gezondheid

De paus tobt de laatste jaren met zijn gezondheid. In juli 2021 werd hij geopereerd aan zijn darmen en verder heeft de paus al een tijd last van zijn knie, waardoor hij regelmatig gebruik maakt van een rolstoel. In januari zei de paus in een interview dat de problemen aan zijn darmen weer opspeelden. “Het kan zijn dat ik morgen overlijd, maar het is allemaal onder controle. Mijn gezondheid is goed.”

Lees ook:

Tien jaar paus Franciscus, die de kerk ziet als een veldhospitaal voor gewonde gelovigen
Vandaag viert Jorge Mario Bergoglio zijn tweede lustrum als paus. Tien jaar Franciscus in tien steekwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden