Hartelijke boodschap

Paus Franciscus schrijft onverwachte, liefdevolle brief aan Huub Oosterhuis

Theoloog en dichter Huub Oosterhuis. Beeld ANP
Theoloog en dichter Huub Oosterhuis.Beeld ANP

De paus heeft een onverwachte brief geschreven aan de bekende Nederlandse dichter en ex-priester Huub Oosterhuis.

Stijn Fens en Marije van Beek

Het is alweer een jaar geleden, maar dichter en ex-priester Huub Oosterhuis klinkt alsof hij de verwondering nog niet geheel te boven is: hij ontving een brief van de paus. “Een hele liefdevolle brief”, zegt hij nog steeds enigszins verbaasd.

Oosterhuis, inmiddels 88, was lange tijd persona non grata bij de leiding van de rooms-katholieke kerk. In 1969 werd hij uit de jezuïetenorde gezet vanwege een conflict over het celibaat. Hij werd voorganger in de Amsterdamse Studentenekklesia, een vrijplaats voor vernieuwingsgezinde katholieken waar ook protestantse gelovigen zich bij aansloten.

Geschrapte liederen

Liederen van Oosterhuis worden veel gezongen in kerken in ons land en ook daarbuiten, maar een deel ervan werd in 2010 geschrapt uit de lijst van liederen die officieel in de katholieke kerk gezongen mogen worden. Veel parochies trekken zich daar niets van aan.

En nu is er dan deze brief van de eerste paus die jezuïet is, aan zijn oud-ordegenoot. De brief is geschreven vlak voor kerst 2020. Bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam kwam hem persoonlijk langsbrengen, vertelt Oosterhuis. “Het was een bijzonder aardige en hartelijke ontmoeting, bij een glas wijn. En hij bleek niet echt op de hoogte van wat er in het verleden gebeurd is: zo dacht hij dat ik gegaan was, in plaats van dat ik eruit gezet was. Het is inmiddels ook al heel lang geleden.”

Twee schatten van mensen

Franciscus schrijft aan Oosterhuis dat hij via de bisschop gehoord heeft ‘over uw huidige omstandigheden’. Dat zit zo, zegt Oosterhuis: “Twee leden van de Ekklesia – twee schatten van mensen – zijn naar de bisschop gegaan, en hebben gezegd dat ik oud aan het worden ben, en meer erkenning zou moeten krijgen. Misschien hebben ze het wat zwaar voorgesteld, alsof ik een beetje zielig was ofzo. Maar dat is helemaal niet zo, hoor.”

Met toestemming van Oosterhuis is de brief, geschreven in het Engels, op het blog van de bisschop gepubliceerd – die noemt het ‘een hartelijke boodschap van geestelijke nabijheid’. Het hoofd van de rooms-katholieke kerk spreekt in zijn brief aan Oosterhuis de hoop uit dat hij op moeilijke momenten hoop en kracht kan putten uit ‘de beloftes van God’ en ‘nooit het vertrouwen zal verliezen in Zijn vermogen alles ten goede te keren’.

Verzoening

De brief van de paus eindigt met de belofte dat hij Oosterhuis zal blijven gedenken in zijn gebeden. Ziet de liturgievernieuwer het als een verzoening? “Ja, zo kun je het interpreteren. Het is wel belangrijk. En alles bij elkaar heel waardig. Maar op het beleid van de bisschoppen inzake mijn werk heeft dit geen effect.”

Hij heeft geen brief teruggeschreven, zegt Oosterhuis. “Nee, dat is zo formeel, en dat komt dan in allerlei andere handen.” Wel heeft hij een geschenk meegegeven aan een vriend die op audiëntie ging bij de paus: een gebedenboekje van zijn hand in het Duits, ‘Du, nur du, immer du’. “Dat was mijn weerwoord.”

Lees ook:

Trijntje Oosterhuis gaat teksten zingen van haar vader Huub Oosterhuis. ‘Onze werelden komen bij elkaar’

Ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van haar vader, zingt Trijntje Oosterhuis in november een avond lang liederen van Huub Oosterhuis in Carré. ‘We inspireren elkaar.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden