Paus Franciscus: Misbruik drijft gelovigen de kerk uit

Paus Franciscus Beeld epa

De nieuwe golf aan misbruikschandalen die over de rooms-katholieke kerk spoelt, drijft gelovigen de kerk uit, zegt paus Franciscus. 

Het is volstrekt begrijpelijk dat ze er woedend over zijn, vindt hij. De kerk moet veranderen, om toekomstige generaties aan te spreken. Daarmee sprak hij zich opnieuw zich uit over de crisis waarin zijn kerk is beland, en opnieuw deed hij dat in zeer kritische bewoordingen. “Wij moeten ons bekeren”, zei Franciscus op de laatste dag van een vierdaagse reis door de Baltische staten. In een ontmoeting met een groep jongeren in de Estse hoofdstad Tallinn zei hij bovendien dat veel jongeren het gevoel hebben dat de kerk hun niets te bieden heeft en geen idee heeft van de problemen waar ze in hun levens tegenaan lopen.

In de afgelopen tijd leidden nieuwe onthullingen over seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken tot grote woede. Ook Franciscus zelf ligt onder vuur: hij wordt er van beschuldigd dat hij weet had van misbruik door een hoge geestelijke en niet ingreep.

De nieuwste uitspraken van de paus kwamen op dezelfde dag als de presentatie van een Duits onderzoeksrapport naar seksueel misbruik door Duitse rooms-katholieke geestelijken. Dat er ook in Duitsland veel misbruik heeft plaatsgevonden, was al bekend. Een paar weken geleden lekten cijfers uit het nieuwe onderzoeksrapport al uit: tussen 1946 en 2014 maakten 1670 Duitse geestelijken bijna 3700 slachtoffers.

Vertrouwen vernietigd

“Veel te lang is binnen de kerk gelogen over misbruik, is er weggekeken en in de doofpot gestopt”, zei kardinaal Marx, de hoogste rooms-katholieke geestelijke van Duitsland. “Voor al het falen en alle pijn, bied ik excuses aan. Ik schaam me voor het vertrouwen dat werd vernietigd, voor de misdaden die mensen door kerkelijke functionarissen zijn aangedaan.” 

Lees ook:

Paus praat over schuld, maar voor de slachtoffers van seksueel misbruik gebeurt er weinig

Paus Franciscus ging in Ierland diep door het stof: hij sprak over schuld en schaamte. Zijn tegenstanders vinden dat hij op moet stappen.

Over hóe hij de impasse wil oplossen rept de paus met geen woord

Tijdens zijn bezoek aan Ierland kwam paus Franciscus terug op het misbruikschandaal dat als een schaduw over de kerk heen hangt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden