Vaticaan

Paus Franciscus benoemt dertien nieuwe kardinalen

null Beeld EPA
Beeld EPA
Nico de Fijter

Het is een van de weinige manieren voor een paus om z’n eigen opvolging te beïnvloeden, en dit weekend maakte paus Franciscus er opnieuw gebruik van. Hij wees dertien nieuwe kardinalen aan. Zij zullen deel uitmaken van het College van Kardinalen dat als belangrijkste taak heeft: het uit hun midden aanwijzen van een opvolger voor Franciscus, na diens aftreden of overlijden.

Met deze dertien heeft Franciscus in de afgelopen jaren zo’n zeventig nieuwe kardinalen aangewezen. Niet allemaal zijn ze even invloedrijk: als ze ouder zijn dan 80 jaar hebben ze geen stemrecht in het conclaaf – de bijeenkomst waarbij een nieuwe paus wordt gekozen. Dat is bij drie van deze dertien nieuwe kardinalen het geval. Voor hen is het vooral een eretitel.

Van alle kiesgerechtigde kardinalen – deze nieuwe lichting meegeteld – is inmiddels meer dan de helft door Franciscus aangewezen.

In lijn met eerdere nieuwe kardinaalsbenoemingen heeft de paus ook nu gekozen voor namen die onder vorige pausen niet voor de hand lagen.

Een deel van hen komt uit de periferie van de rooms-katholieke kerk, zoals Cuba en de Democratische Republiek Congo. Een aantal nieuwe kardinalen staat net als Franciscus bekend als tamelijk progressief als het gaat om thema’s als migratie, en delen Franciscus’ liefde voor de interreligieuze dialoog.

Zo viel Franciscus’ keuze op de Ierse aartsbisschop Louis Fitzgerald. Die werkte onder paus Johannes Paulus II lange tijd aan het bevorderen van de interreligieuze dialoog. Later werd hij Fitzgerald echter door Benedictus XVI op een zijspoor gezet.

Dat de aartsbisschop nu wordt benoemd tot kardinaal, is een stevig statement van Franciscus. Fitzgerald heeft overigens geen stemrecht, daarvoor is hij te oud.

Lees ook:

Wat paus Franciscus betreft: laat maar zitten, die kus op zijn zegelring

De paus begroeten? Dat gaat als volgt: een handdruk, ietsje door de knieën, en dan het hoofd buigen om de ring aan de pauselijke rechter ringvinger te kussen. Toch? Nou, wat paus Franciscus betreft: laat die kus maar zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden