Geplande ingreep

Paus blijft week in ziekenhuis na operatie aan dikke darm

Het Gemelli-ziekenhuis in Rome waar de paus is behandeld.  Beeld EPA
Het Gemelli-ziekenhuis in Rome waar de paus is behandeld.Beeld EPA

Paus Franciscus (84) is in een ziekenhuis in Rome geopereerd aan zijn dikke darm. Dat heeft woordvoerder Matteo Bruni van het Vaticaan bekendgemaakt. Het ging om een geplande operatie.

Het Vaticaan liet in een verklaring na afloop weten dat de ingreep goed is verlopen. “Hij reageerde goed op de operatie’’, aldus Bruni. Hij is bij bewustzijn en kan ademen zonder hulp. De 84-jarige kerkvader blijft naar verwachting nog een week in het ziekenhuis. Hij wordt behandeld in de Gemelli Polikliniek, een katholiek academisch ziekenhuis. Meerdere pausen zijn hier in het verleden al behandeld.

Het Vaticaan liet weten dat paus Franciscus een darmziekte heeft die veel bij ouderen voorkomt en tot pijn of koorts kan leiden. Door de ziekte ontstaan uitsteeksels in de darmwand die ontstoken kunnen raken, een aandoening die diverticulitis heet. Vlak nadat de Argentijn paus werd in 2014, moest hij meerdere afspraken afzeggen vanwege een buikaandoening.

Doorgaans gezond

Drie uur voor de mededeling sprak de kerkvader het aanwezige publiek toe op het Sint-Pietersplein in Rome. Daar vertelde hij over zijn plannen om in september naar Hongarije en Slowakije af te reizen. Volgens het Britse persbureau Reuters leek hij opgewekt.

Een speciale expositie in 2014 over de Argentijn Paus Franciscus in Buenos Aires, Argentinië.  Beeld Hollandse Hoogte / Niels Wenstedt
Een speciale expositie in 2014 over de Argentijn Paus Franciscus in Buenos Aires, Argentinië.Beeld Hollandse Hoogte / Niels Wenstedt

Een week eerder vroeg de paus mensen op het Sint-Pietersplein voor hem te bidden, tijdens zijn wekelijkse verschijning op zondag. Met kennis van nu is misschien duidelijk waarom. “Ik vraag jullie te bidden voor de paus op een speciale manier”, vroeg Franciscus. “De paus heeft jullie gebeden nodig”, zei hij, waarna hij het publiek bedankte.

De Argentijn verkeert over het algemeen in goede gezondheid, maar mist al sinds zijn jonge jaren een deel van één long, verwijderd na een ziekte aan zijn luchtwegen. Ook lijdt hij aan ischias, zenuwpijn in zijn benen.

Lees ook:

Wordt dit het laatste jaar van paus Franciscus?

Voor paus Franciscus wordt 2020 een jaar van knopen doorhakken. Over onder meer de reorganisatie van de Romeinse Curie en het verplichte priestercelibaat. En een andere, niet onbelangrijke vraag: hoe lang blijft Franciscus eigenlijk nog paus?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden