Organisator Vredesdienst voor dieren: Mensen zijn niet op hun best als ze medeschepselen eten

Beeld YouTube

Voor de vijfde keer heeft dominee Hans Bouma vlak voor Kerst een bijzondere dienst: samen met onder anderen de presentatrices Janine Abbring en Annemiek Schrijver verzorgt hij in de Amsterdamse Nassaukerk de Vredesdienst voor dieren. Dat evenement van 25 dierenbeschermingsorganisaties is bedoeld als oproep om de kerst vleesloos te vieren én als een aanklacht tegen het eten van dieren ‘die niets van de vrede hebben geproefd’.

“Ja, een dienst suggereert iets van kerkelijkheid, godsdienstigheid. Maar daar heeft het niks mee te maken, alleen al doordat het programma met sprekers en muziek veel langer duurt dan een gewone kerkdienst”, zegt Bouma (77), de activistische theoloog die al sinds de jaren zeventig veganistisch eet. Dagelijks maakt zijn vrouw een salade voor hem in de vorm van een bloem, met Kerst wordt het lasagne met biologische spinazie.

Bouma: “De dierenvredesdienst is een dienst aan de wereld. Veel demonstraties draaien om een betere wereld voor onszelf. Wij komen niet op voor het eigen belang van mensen, maar voor dat van dieren. Dat zijn medeschepselen. Als theoloog zeg ik dat dieren en mensen geschapen zijn naar hun aard. Zij hebben bewustzijn, gevoelens, ze lijden. Van medemenselijkheid gaan wij naar medeschepselijkheid.”

Komen er naar de Vredesdienst voor dieren ook mensen voor wie die boodschap nieuw is?

“Onze ervaring de afgelopen keren is dat de meeste bezoekers al vleesloos zijn. En als ze dat nog niet zijn, dan worden ze het misschien wel. De dienst werkt bemoedigend en bevestigend voor mensen die de keuze hebben gemaakt geen dieren meer te eten. Ze voelen zich vaak alleen staan.”

Theoloog Hans Bouma.Beeld Trouw

Dus u preekt eigenlijk voor eigen parochie?

“Nee, we willen heel graag een bijdrage leveren aan een ruimere morele horizon van veel meer mensen. Ik ben zelf in stallen geweest met drieduizend kalkoenen. Als je het leven van een zo’n kalkoen zou volgen en je hebt een beetje empathisch talent, dan krijg je het wel moeilijk met Kerst.”

De dienst is zaterdagmiddag, drie dagen voor Kerst. Bij de slager moest het vlees voor Kerst gisteren zijn besteld. Waarom komt u pas nu met uw vleesloze Kerst?

“Vlees eten is leed eten. Als mensen hun boodschappen al hebben gedaan, zou het kunnen dat het minder goed smaakt. Mensen zijn niet op hun best als ze medeschepselen zitten te eten. Het is zo paradoxaal dat de vrede wordt gevierd, en dat die luister wordt bijgezet door dieren te eten die geen hap van de vrede hebben gevoeld. Dat je je daar ongemakkelijk bij voelt, dat zou voor mij de zin van Kerst kunnen zijn.”

Waarom werkt u zo op het schuldgevoel?

“Mensen mogen zich best afvragen waar ze mee bezig zijn. Je wereld stort echt niet in als je plantaardig gaat eten. De Vegetarische Slager wordt overgenomen door Unilever. Dat belooft wat, dan kunnen de producten goedkoper worden. En je kunt nu al geen supermarkt binnenkomen of je ziet alternatieven.”

Wat vindt u van mensen die wel vlees eten met Kerst, maar daarna ter compensatie een paar dagen niet?

“Dat is mooi en als die paar vleesloze dagen een paar weken worden, hebben ze mijn zegen.”

Lees ook:

Wat voor groens is er te doen in de donkere dagen voor Kerst?

Veel mensen zullen bij de feestdagen onmiddellijk denken aan uitgebreide diners, pakjes en oliebollen. Toch zijn er genoeg andere dingen te doen in de donkerste wintermaand.

Karin Luitens kerstmenu, met vega-hoofdgerecht

Karin Luiten belooft oh’s en ah’s met dit uitgebreide kerstmenu

Speciaal voor alle kookliefhebbers bedacht Karin Luiten een kerstmenu met uitdagende gerechten, zoals een Italiaanse pastarol en huisgemaakte paté. Voor wie helemaal geen zin heeft om uren in de keuken te staan, is er een supersnelle variant van alle gangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden