Open brief aan PKN

Oproep aan de kerk: zet duurzaamheid bovenaan agenda

Zonnepanelen op het dak van een kerk in Bunschoten. Beeld ANP
Zonnepanelen op het dak van een kerk in Bunschoten.Beeld ANP

Duurzaamheid hoort bovenaan de missie van de Protestantse Kerk in Nederland te staan. Het is onbegrijpelijk dat dat thema ontbreekt in het lijstje van vijf prioriteiten van de PKN voor de toekomst. Deze oproep doet een tiental kerkelijke ‘prominenten’ in een open brief aan het landelijk kerkbestuur.

Maaike van Houten

In de open brief stellen de kerkprominenten dat de huidige corona-crisis ‘kinderspel’ is vergeleken met wat de wereld te wachten staat aan problemen door klimaatverandering en een levensstijl die de aarde uitput.

“Het besef van urgentie is er niet. Dat maakt ons bezorgd en boos”, licht emeritus-predikant Sam Janse de open brief toe. “Duurzaamheid is niet punt zoveel, of een liefhebberij van een paar mensen. Het is to be or not to be.

Bijeenkomst over de toekomst

Vrijdag vergadert het dagelijks bestuur van de PKN over de toekomst van de kerk, aan de hand van het rapport ‘De toekomst open tegemoet’. Rode draad is de aandacht voor jongeren. Daarnaast zijn er vier andere prioriteiten: de Bijbel centraal, kerken in de minderheid, vluchtelingen en ontheemden en armoedebestrijding.

“Dat is allemaal belangrijk, maar zo’n rijtje speerpunten kan niet zonder duurzaamheid. Het had allang bovenaan de agenda moeten staan”, zegt Janse namens het netwerk met onder anderen groene voorvechters Koos van Noppen en Trees van Montfoort.

Over duurzaamheid staat in de nota dat onderzocht gaat worden ‘op welke manier’ duurzaamheid en zorg voor de schepping hieraan kan worden toegevoegd. De groep verontruste leden stelt dat niet gerust. “Onderzoek moet doorgaan, maar we weten genoeg om te handelen. Nu.” Ze bepleiten een radicaal andere levensstijl, ‘weg van het consumentisme’ en naar de ontdekking dat ‘het eenvoudige leven het goede leven is.’

Dat geluid horen ze wel van kerkleden om hen heen, maar ze zien het te weinig terug in het beleid van de PKN en in publicaties. Het landelijk bestuur zou, zegt Janse, in moeten zetten op gesprekken, handreikingen, Bijbelstudies over een duurzame levensstijl, ze zou predikanten kunnen uitnodigen hierover preekschetsen voor collega's te schrijven.

Janse erkent dat de tien ‘aan de late kant’ zijn met hun oproep; leden van de synode hebben al voorrondes voor de besluitvorming vrijdag gehad. “Het plan kwam pas laat op, maar het gaat nu de wereld in”, zegt Janse. “Als het evangelie ons iets waard is, moeten we dit nu zeggen.”

Een stevige plek

In een reactie mailt scriba René de Reuver – die zelf twee jaar geleden namens zijn kerk meeliep in een grote klimaatdemonstratie – blij te zijn met deze brief: “We herkennen de urgentie van het onderwerp. De essentie van dit rapport gaat juist over een duurzame toekomst van de Protestantse Kerk.” Onder die term verstaat het dagelijks bestuur meer dan de zorg van de planeet. Ook ‘de duurzame inzet van mensen en de betrokkenheid van toekomstige generaties en financieel beleid’ horen daarbij. Op die manier opgevat, is duurzaamheid voor de PKN prioriteit, aldus De Reuver.

De scriba houdt er rekening mee dat de zin over duurzaamheid in het rapport ‘wellicht wat vrijblijvend lijkt'. “Maar het is het vaste voornemen om in allerlei geledingen het thema duurzaamheid met de drie facetten mensen, financiën en klimaat een stevige plek te geven in de uitvoering van het beleid.“ De Reuver zegt te hopen dat de briefschrijvers daarover mee willen denken. “We nodigen ze in ieder geval met deze reactie van harte uit.”

Lees ook

‘God heeft een relatie met de hele wereld, niet alleen met mensen’

Kerken doen zondag mee aan de klimaatmars. Een goede zaak, vindt predikant Trees van Montfoort, maar ze mist een theologische onderbouwing.

‘Christenen moeten duurzamer gaan leven’

Christelijke organisaties, waaronder de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie, roepen mede-christenen op groener en socialer te gaan leven. Want bij te veel van zijn geloofsgenoten ontbreekt het nog aan duurzaam gedrag, vindt initiatiefnemer Alfred Slomp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden