Misbruik in de kerk

Opnieuw Taizé-broeder beschuldigd van seksueel misbruik

Een broeder van de Franse Taizé-gemeenschap is donderdag aangehouden door de Franse politie, omdat hij jarenlang een vrouw misbruikt zou hebben. Zij deed melding bij de prior van de orde, Alois Löser, die daarop de politie informeerde. De vrouw verklaarde spiritueel, psychologisch en seksueel misbruikt en gemanipuleerd te zijn door de broeder. Het misbruik zou begonnen zijn in 2003 en geduurd hebben tot afgelopen zomer. De broeder is vrijdag voorgeleid voor een rechter en zit nog in tijdelijke hechtenis.

De verklaring van de vrouw was een reactie op een open brief van broeder Alois op de website van de gemeenschap van afgelopen juni. Daarin bracht hij naar buiten dat drie broeders zich al eerder schuldig maakten aan seksueel misbruik in de jaren vijftig tot en met tachtig. Broeder Alois riep op om andere gevallen van misbruik binnen de gemeenschap te melden op een speciaal daarvoor bedoeld e-mailadres. In juli bleek dat daar twee nieuwe meldingen waren gedaan van misbruik bij minderjarigen, en nog meer van misbruik bij volwassenen.

Taizé is een oecumenische gemeenschap in een dorp met dezelfde naam in het Franse Bourgondië. Ze werd in de jaren veertig opgericht door de Zwitserse broeder Roger Schutz en trekt elk jaar tienduizenden jongeren van over de hele wereld aan voor bijeenkomsten van bezinning en gebed. Op de website van Taizé geeft broeder Alois aan dat de broeders geschokt zijn. “We willen dat alles aan het licht komt. Elke vorm van onderdrukking is beslist onverenigbaar met onze manier van leven. Ik sta samen met het slachtoffer en we zullen alles in onze macht doen om haar te ondersteunen.”

Lees ook:

Drie broeders van kloostergemeenschap Taizé misbruikten jongeren

Drie broeders van de populaire oecumenische gemeenschap Taizé hebben minderjarige jongeren seksueel misbruikt. Dat schrijft broeder Alois Löser, de Duitse prior van de gemeenschap, in een open brief die dinsdagavond op de website van de gemeenschap werd geplaatst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden