Blogs

Op zoek naar rust in de bijbelapp, juist in dit coronajaar

Nu het einde van dit coronajaar nadert duiken overal terugbliklijstjes op. Facebook zal binnen enige weken een jaaroverzicht in elkaar knutselen van hoogtepunten uit je digitale leven. Spotify bood afgelopen week een lijstje met je meestbeluisterde nummers en muziekstukken. Zo kon je bijvoorbeeld tot de ontdekking komen dat je meer reggae dan ooit hebt geluisterd – ik had de warme, rustige stem van Bob Marley blijkbaar nodig dit jaar.

Ook de Engelstalige bijbelapp YouVersion Bible App kwam met gegevens die iets onthulden over de gebruikers, zo is te lezen op het blog Christianity Today. Wereldwijd werd de heilige schrift in appvorm afgelopen jaar 600 miljoen keer geraadpleegd. En de bijbeltekst die – ook in Nederland – het meest werd opgezocht, gelezen en opgeslagen, is Jesaja 41 vers 10. ‘Vrees niet, want Ik ben met u; zie niet angstig rond, want Ik ben uw God. Ik sterk u, ook help Ik u, ook ondersteun Ik u met met mijn heilrijke rechterhand.’

Het bedrijf achter de app ziet een verband met corona – dat juist dit bemoedigende vers er uitspringt, wijten ze aan het onzekere en moeilijke jaar. Ze merkten ook dat er bij ingrijpende gebeurtenissen meer in de Bijbel werd gezocht. De oprichter van deze bijbelapp, Bobby Gruenewald, stelt: “In alle tegenspoed blijven mensen God zoeken en wenden ze zich tot de Bijbel voor kracht, vrede en hoop”.

Het woord ‘vrees’ als meest gebruikte zoekterm

Dat het bijbelvers uit Jesaja het meest gelezen werd, komt omdat er gericht naar werd gezocht. In de eerste maanden van dit jaar was het woord ‘vrees’ de meest gebruikte zoekterm in de app. Gebruikers zochten – vast ook niet toevallig – vaak naar het woord ‘genezing’. Ook bij de website Bible Gateway sprongen de woorden ‘vrees’ en ‘vrees niet’ er dit jaar uit.

Of er van dit coronajaar ook iets terug te zien is aan de gebruikerscijfers van de Nederlandstalige bijbelapp MijnBijbel is nog de vraag. Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) komt over twee weken pas met de gegevens naar buiten. De laatste jaren was er steeds één bijbelvers het meest gelezen: Psalm 23. Die begint met de bekende woorden: ‘De heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets’. Al drie jaar op rij is dit vers het meest geliefd.

Over die geliefde psalm en lijstjes gesproken: toevallig kwam Psalm 23 ook voor in mijn Spotify-overzicht van meest beluisterde nummers over dit jaar. (Ik zeg toevallig, want geestelijke muziek ontbreekt vrijwel geheel op het lijstje). En wel een reggae-uitvoering van de psalm. Het nummer heet ‘23rd Psalms’, van de Jamaicaanse band Morgan Heritage en de zanger Buju Banton. Die zoete, warme reggaeklanken, en dan gemixt met de vertrouwde woorden – je wordt er dubbel rustig van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden