Reportage

Op Terschelling waaien de zorgen over een sluitende kerk of morrende gemeenteleden weg

Bezoekers van het Inspiratiefestival komen bijeen aan de dijk voor een samenzijn onder leiding van predikanten Mathilde de Graaff (l) en Corrie Bark-Bakker.Beeld Olaf Kraak

In het dagelijks leven zijn vrijwilligers van kerken doorgaans razend druk om hun organisatie draaiende te houden. Deze week worden ze op het Inspiratiefestival op Terschelling in de watten gelegd.

In het weekend hebben ze het op strand van Terschelling lopen jutten. Nu staan de twee katholieke dames met hun emmers vol veren, eikeltjes, cranberry’s en een enkel stukje plastic bij het witte kerkje in West-Terschelling.

Daar begonnen gistermiddag ongeveer zeshonderd mensen aan het driedaagse Inspiratiefestival. Dat is bedoeld als cadeautje voor hun actieve betrokkenheid bij de kerken in Noord-Nederland.

Margaretha Damstra (50) uit het Friese Veenwouden heeft een klein stukje wittige stof uit de emmer gevist. Dat vindt de projectsecretaris voor de provincie Friesland wel bij zichzelf passen. Damstra doet in haar PKN-kerk (Protestantse Kerk in Nederland) in de kerkenraad de financiën, ze bereidt bijzondere diensten voor, ze zingt en organiseert de cantorij.

Vrijbrief

“Je hebt je zorgen over de kerk, maar hier ben ik om geïnspireerd te worden en om met mensen te praten. Dit evenement is een vrijbrief om te praten over het geloof. Normaalgesproken voel je daar wel een drempel voor”, zegt Damstra. De kerk in Veenwouden krimpt, “en dat gaat best snel.” Het gereformeerde kerkgebouw moet dicht. “Dat geeft veel spanning en angst. Als kerkenraad worden we op dat besluit aangevallen. ‘Ze doen maar’, hoor je dan. Dat is natuurlijk niet zo, het is gewoon niet meer te betalen.”

Het zijn dit soort betrokken, actieve kerkleden die de Terschellinger dominee Mathilde de Graaff in eerste instantie op het oog had toen ze haar eerste, kleine festival organiseerde voor ambtsdragers in het Noorden. “Al die vrijwilligers lopen altijd heel hard, ze organiseren van alles. Hier kunnen ze zich laten bezielen en verbinding voelen”, zegt de predikante die in een wapperende witte toga met rode stola interviews geeft bij het Zeeliedenmonument, waar zij en haar twee collega’s het publiek hebben gezegend onder een hemel die net een beetje blauw kleurt.

Cultuur, spiritualiteit en verdieping, dat zijn de drie lijnen waarlangs de kerken op het eiland dit festival hebben georganiseerd, samen met onder andere de landelijke PKN en de Protestantse Theologische Universiteit. Er zijn debatten over de toekomst van de kerk, er is veel meditatie, de katholieke kerk is van vroeg tot laat ingericht voor meditatieprogramma’s, maar mediteren in groepsverband gebeurt ook in de vroege ochtend, bij de vloedlijn.

Cadeautje

En er is doorlopend toneel, dans, zang. “Hier komt de top van wat kerkelijk Nederland op cultureel gebied te bieden heeft”, zegt Cornelis Visser (59), predikant in Westzaan en voorheen op Terschelling.

Bij de vorige editie van het festival was hij zo onder de indruk van de Luther-voorstelling van Kees van der Zwaard dat hij die ook naar zijn kerk heeft gehaald. “Ik wil hier geïnspireerd worden en die doorgeven aan mijn gemeente”, zegt Visser, die uit het jutgoed een veertje heeft gekozen: “Ik heb iets met meeuwen, vogels, vrijheid, vandaar.”

Ook Margaretha Damstra houdt haar ogen open. Ze probeert zoveel mogelijk theatervoorstellingen te zien, het stilteconcert, de Holy Swing, het spreekt haar allemaal aan. “Ik ga in eerste instantie voor mezelf. Maar als er iets geschikts bijzit voor de gemeente, zal ik dat zeker aankaarten.”

Dat het cadeautje in de vorm van het programma vijftig euro kost, dat vindt zij begrijpelijk. Ze is gek op Terschelling, en dit is voor haar ook een weekendje weg. “Als je iets or­ganiseert, kost dat gewoon geld, zo simpel is het”, zegt organisatrice Mathilde de Graaff. “Maar in de kerk doen we daar soms heel moeilijk over.”

Om de drempel te verlagen heeft ze voor groepen deelnemers het achtste kaartje gratis gemaakt. En ze vindt het bijzonder leuk dat er kerken zijn die een ticket hebben gekocht voor hun actieve vrijwilligers. “Zij bieden dat aan als cadeautje, ­geweldig toch.”

Lees ook:

Kerken en andere gebedshuizen zijn bronnen van sociaal kapitaal

James Kennedy gaf een lezing over het nut van de kerk voor de samenleving. Kerken en andere gebedshuizen zijn bronnen van sociaal kapitaal. Ze dragen niet alleen bij aan gemeenschapszin, waarbij leden elkaar ondersteunen, maar richten hun blik ook naar buiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden