In de schaduw van de minaretEildert Mulder
Op de dodenlijst van de Saudische prins
Eén moord is geen moord, moet de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman in oktober 2018 hebben gedacht. Een Saudisch zwaargewicht, geheim agent Saad Al-Jabri, heeft vorige week een vernietigende aanklacht tegen ‘vadertje zaag’ ingediend bij een gerechtshof in Washington. Hij beschuldigt Bin Salman ervan dat hij ook hem wilde liquideren, twee weken na de ‘zaagmoord’ op journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul. De vorst zou hem nog steeds belagen. Al-Jabri is een voormalig topagent van de Saudische geheime dienst. In 2010 verijdelde hij twee mega-aanslagen door Al-Qaida. Hij voorkwam dat twee vrachtvliegtuigen, opgestegen vanuit Jemen met elk aan boord een bom, op Chicago of een andere Amerikaanse stad zouden neerstorten.
Sinds drie jaar woont hij in Canada, als balling. Hij gokte op de verliezers in de door Bin Salman gewonnen machtsstrijd binnen het Saudische koningshuis. Volgens de aanklacht probeerde in oktober 2018 een Saudisch doodseskader Canada binnen te komen, om Al-Jabri te vermoorden. Ze zouden hetzelfde instrumentarium bij zich hebben gehad als waarmee hun collega’s het lijk van Khashoggi aan stukken zaagden.
Al-Jabri weet te veel. Hij had (en heeft) genoeg contacten in Saudi-Arabië om de precieze gang van zaken bij de moord op Khashoggi te kunnen reconstrueren en de rol van de kroonprins. Maar misschien ook stond zijn liquidatie al langer op het programma en was hij gewoon ‘aan de beurt’. Wat de vraag oproept wie er nog meer op de dodenlijst van de kroonprins staan. Al negen maanden voor de moord op Khashoggi, zegt Al-Jabri, zou de FBI hem hebben gewaarschuwd dat Bin Salman jacht op hem maakte. Volgens CNN was algemeen bekend dat Bin Salman het gemunt had op Al-Jabri. De nieuwszender vernam dat van een ‘voormalige official’.
Moordteam
Het doodseskader zou deze keer niet met een eigen vliegtuig zijn gereisd, wat hun collega’s die Khashoggi vermoordden wel deden. Na het echec in Turkije zou zo’n opzichtig privétoestel argwaan wekken. De moordenaars kenden elkaar zogenaamd niet, maakten ze de Canadese douane op vliegveld Toronto wijs. Maar die had foto’s waarop het schoelje samen is vereeuwigd. Het moordteam was niet welkom. Canadese autoriteiten weigerden vorige week in te gaan op ‘een zaak die onder de rechter is’. Maar behalve dat brave-hendrik-antwoord van alle voorlichters gaven ze ook commentaar ‘in algemene zin’, en dat was glashelder. De kroonprins heeft lak aan God maar neemt wel de islam als machtsfactor serieus. Volgens Al-Jabri heeft de vorst een fatwa geregeld die ‘bewijst’ dat de nagestreefde liquidatie de instemming van de Allerhoogste verdient. Blijft nog wel het probleem Trump, die geen fatwa’s leest en moeilijk doet. De Amerikaanse president is boos omdat twee kinderen van Al-Jabri, destijds achtergebleven in Saudi-Arabië, zijn verdwenen. Ontvoerd in maart. Volgens een andere zoon van Al-Jabri stopte voor hun huis een karavaan van twintig auto’s. In diezelfde periode verdween Mohammed Bin Nayef, mededinger en neef van de kroonprins, in het cachot.
In de rechtszaal zal blijken of Al-Jabri’s verhaal stand houdt. Intussen lijkt het wijs om alle Saudische ambassades en consulaten scherp in de gaten te houden. Rondom de bizarre moord op Khashoggi hangt een ‘oriëntaalse mist’, het bedrieglijke gevoel alsof zoiets alleen maar kan in ‘exotische landen’. Maar Canada is even weinig exotisch als Nederland of Luxemburg.
In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.