Coronacrisis

Ook voor orthodox Pasen blijven de kerken veelal leeg

Een orthodoxe priester in Moskou spreekt de gemeente toe via een livestream. Beeld AP
Een orthodoxe priester in Moskou spreekt de gemeente toe via een livestream.Beeld AP

De coronacrisis heeft met orthodox Pasen geleid tot lege kerken. Gelovigen volgden diensten in veel landen via internet of de televisie, al waren er ook uitzonderingen.


Zo kwamen honderden gelovigen in Georgië af op een dienst in de kathedraal in Tbilisi. De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor de dienst in de kathedraal. “Ik had thuis kunnen blijven of de dienst op televisie kunnen volgen, maar alleen in deze heilige kerk vind ik echte troost”, zei een 58-jarige gelovige.

Ook in Bulgarije konden mensen naar de kerk. Gelovigen moesten daar wel mondkapjes dragen en afstand houden van elkaar. Een 46-jarige man vertelde dat hij kwam bidden voor een einde aan de crisis. “Zodat mensen weer de straat op kunnen.”

Het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel (Istanbul) had wel opdracht gegeven kerken te sluiten en diensten online te houden. Ook in landen als Cyprus, Griekenland, Servië en Noord-Macedonië bleven gebedshuizen zondag dicht.

Een van de prominentste orthodoxe leiders, de Russische patriarch Kirill, stond ook voor een lege kerk. Hij sprak daar over de “verschrikkelijke ziekte die onze mensen heeft getroffen”. Die dienst in de Christus-Verlosserkathedraal in Moskou kon op televisie worden gevolgd.

Wereldwijd zijn er naar schatting 260 miljoen orthodoxe christenen. Zij vieren Pasen een week na de protestanten en katholieken.

Lees ook:

Ook in de bijbelgordel is de kerk vrijwel leeg: ‘Natuurlijk doet dit pijn’

Bijna alle kerken zijn strenger dan de coronaregels voorschrijven. Desalniettemin klinkt de roep om de uitzonderingspositie voor kerken – die nog met maximaal dertig mensen mogen samenkomen – op te heffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden