Ook Spaanse kerk erkent ­misbruik door geestelijken

Beeld AP

Het is een van de door en door rooms-katholieke landen waar seksueel misbruik door geestelijken maar zelden in de publiciteit komt. Maar nu heeft ook in Spanje de rooms-katholieke kerk erkend dat priesters en andere katholieke geestelijken in het land zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik van minderjarigen.

“De kerk erkent openlijk misstanden van verschillende aard en is vastbesloten deze uit te roeien”, zei Ricardo Blázquez, voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie, vandaag.

Vorige maand onthulde de krant El País dat misbruik door ­katholieke geestelijken stelselmatig werd verhuld. De meerderheid van de zeventig Spaanse bisdommen houdt de afwikkeling van misbruikzaken in eigen hand. Slechts drie bisdommen vertelden de krant dat ze misbruikzaken doorspelen naar justitie.

Topje van de ijsberg?

In de afgelopen drie decennia zijn 33 Spaanse geestelijken veroordeeld voor het misbruiken van 80 minderjarigen. Hoe groot het misbruik in werkelijkheid is, is niet te zeggen.

Spanje telt zo’n 18.000 priesters op 23.000 parochies. Van de bijna vijftig miljoen Spanjaarden is ruim 70 procent rooms-katholiek. Twee maanden geleden lieten nieuwe cijfers in Duitsland zien dat daar in zeventig jaar tijd bijna 3700 gevallen van misbruik hebben plaatsgevonden. In augustus maakte justitie in de Amerikaanse staat Pennsylvania bekend dat minstens driehonderd geestelijken in die staat zich in zeventig jaar tijd zich aan minstens duizend slachtoffers vergrepen. Afgaand op die cijfers kan het niet anders dan dat het seksueel misbruik in Spanje groter is dan die 33 daders en 80 slachtoffers.

Hoe de kerk in Spanje de misstanden wil uitroeien, maakte Blázquez niet duidelijk.

Komend voorjaar roept paus Franciscus de voorzitters van alle bisschoppenconferenties ter wereld naar het Vaticaan voor een top over de aanpak van het misbruik.

Lees ook:

Toen was misbruik nog heel gewoon

De krant staat vol met verhalen over seksueel misbruik in de kerk. Jenny Schneider-Van Egten (91) was in de jaren zeventig een van de eersten die erover begon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden