In de schaduw van de minaretEildert Mulder

Ook de goden en heiligen lijden onder corona

In India en Pakistan lijden behalve mensen ook apen, goden en heiligen onder corona. Ze voelen zich door homo sapiens lelijk in de steek gelaten.

Inwoners van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad krijgen het advies hun was niet langer buiten te hangen, want hongerige apen vergrijpen zich daaraan. Ze komen uit een natuurreservaat. Door de lockdown blijven dagjesmensen daar weg en ook hun etensresten. Dus zoeken apen voedsel in de stad, opnieuw vergeefs. Uit wanhoop scheuren ze de was van de lijnen, om hun maag daarmee te vullen. Voor heilige koeien in India verandert er weinig want de meeste kregen toch al zelden wat fatsoenlijks te eten. Hun honger stilden ze altijd al met vuilnis en oude kranten.

Kan het niet een onsje minder met die lockdown? Een islamitische man Gods in Pakistan pleitte er zondag voor om in ramadan de moskeeën weer te openen. De regering wil toch al de corona-maatregelen matigen terwille van de economie, redeneerde hij. Verlos dan meteen de gebedshuizen, want Gods zegen is bitter nodig in de strijd tegen het virus.

Een kwellende ramadan

Geen speld tussen te krijgen, al denkt Saudi-Arabië er anders over. Halverwege ramadan beslist dat land over de hadj naar Mekka deze zomer. Vrijwel zeker gaat die niet door, want pelgrims krijgen nu al de raad geen tickets te boeken. Het bestand in Jemen, eveneens vanwege corona, wijst in dezelfde richting. De oorlog in dat buurland is een geliefd tijdverdrijf voor kroonprins Mohammed Bin Salman, dat hij nu toch opgeeft vanwege de pandemie. Het staken van de strijd zal de Saudische oorlogsvorst meer pijn doen dan de afgelaste hadj. Hem wacht een kwellende ramadan van niet geleste bloeddorst. In de Arabische wereld heet hij ‘vadertje zaag’, sinds de liquidatie en verminking van de journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul, anderhalf jaar geleden. Een nare man, de vorst, maar corona neemt hij serieus.

India weert hindoes uit hun tempels. Op afstand mogen ze nog wel een blik werpen op de aan hun lot overgelaten goden. Even hard komt, voor veel moslims, de sluiting van dargahs aan: mausolea van heiligen en tempels van volksgeloof. Rechtzinnige gelovigen verafschuwen dargahs. Saudi-Arabië heeft ze in eigen land allemaal verwoest, omdat heiligenverering gelijk zou staan aan veelgodendom.

De uitlaatklep is er nu niet

Maar voor anderen betekent juist de dargah veel, zelfs meer dan de moskee. Als Luther gelijk heeft dat de duivel een zuurpruim is dan vlucht hij sidderend voor dargahs, zoals vampiers voor kruisen en knoflook. In de dargah bloeit de islam van gevoel en plezier. Mensen gaan er uit hun dak. Dichters voeren een soort hiphop-shows op. Huilen, lachen, bedelen, zingen, rijk zijn, arm zijn, bewonderen, flirten, geloof en bijgeloof, het mag allemaal. Vooral vrouwen raken in trance, mannen voorkomen dat ze hun wild zwaaiende hoofden op de betegelde vloer beuken. Het is een en al ontlading rondom de met sierkleden afgedekte graven. Die uitlaatklep werkt nu niet en de heiligen voelen zich miskend en alleen gelaten, net als de apen en de goden.

Buurland China hoeft geen moskeeën of dargahs meer te sluiten, want dat is al lang voor corona gebeurd. Miljoen of meer opgesloten Oeigoerse moslims leren een nieuwe ‘koran’ uit het hoofd, samengesteld uit wijsheden van president Xi Jinping. De narcist heeft zijn eigen religie gesticht, even monotheïstisch als de islam. Er is geen god behalve Xi Jinping, de corona-bedwinger. Vacature: een profeet.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Lees ook:

India, een land met ruim 1,3 miljard inwoners, zit op slot: ‘We willen geen koekjes, we willen naar huis’

India, een land met ruim 1,3 miljard inwoners, zit op slot. Miljoenen arbeidsmigranten raakten werkloos en besloten thuiswaarts te keren, desnoods te voet

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden