In de schaduw van de minaret

Ontspannen kuierde hooggeboren liquidator Bin Salman over de Chinese muur

Kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië poseert op de Chinese muur met Li Huaxin, de Chinese ambassadeur in zijn land.Beeld Reuters

Kon Ronald Reagan maar even op aarde terugkeren, om de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman de mantel uit te vegen. 

Lang geleden noemde de toenmalige Amerikaanse president, een geboren acteur, de Libische dictator Kadafi een dolle hond en een paria. Vooral de manier waarop hij dat laatste woord op zijn Amerikaans uitsprak en het gezicht dat hij daarbij trok, maakten indruk. Hier was een sheriff aan het woord die ook wel raad zou hebben geweten met het verdorven koningskind uit Riyad. Of toch ook weer niet, want olie en wapendeals gaan voor alles.

Turkije liet deze week weten dat de liquidatieploeg die in oktober in het Saudische consulaat in Istanbul de journalist Jamal Khashoggi aan stukken zaagde, de resten waarschijnlijk heeft verbrand. Eerder was geopperd dat het lijk was opgelost in een zuur, een verdwijnmethode die ook Saddam wel toepaste in Irak.

Sinds de moord is ook de kroonprins een paria, maar niet overal. De afgelopen tijd voerde een triomftocht hem langs Aziatische hoofdsteden. Het moet voor hem weldadig zijn geweest weer eens om andere redenen dan een gruweldaad in de schijnwerpers te staan.

Vooral China was een verkwikkend warm bad. Ontspannen kuierde de hooggeboren liquidator over de Chinese muur en met zijn dankbare woorden scoorde hij bonuspunten bij de Chinese staatsmedia.

Bizar reisdoel

China lijkt een bizar reisdoel voor een toekomstige ‘hoeder’ van de islamitische heiligdommen in Mekka en Medina – want die titel krijgt Bin Salman wanneer hij zijn vader opvolgt als koning. China heeft miljoen moslims in het westen van het land opgesloten in concentratiekampen.

Beeld REUTERS

De met Khashoggi’s bloed besmeurde vorst vermeed dat onderwerp niet. Hij kreeg de handen op elkaar door ruimhartig te verkondigen dat China het recht heeft terrorisme en extremisme te bestrijden. En dus mag dat land best de Koran verbieden en al die geloofsgenoten van hem in concentratiekampen, pardon opleidingsinstituten, omscholen tot zombies, zo was impliciet de boodschap van de sterke man van Saudi-Arabië, ‘bakermat van de islam’.

Zijn gastheer, president voor het leven Xi Jinping, benadrukte het belang van samenwerking om de ‘infiltratie en verspreiding van extremistisch en terroristisch denken’ te voorkomen. Die hersenspoelkampen zijn natuurlijk niet extremistisch. De president keurde de moord op Khashoggi goed noch af. Hij zei er niets over.

Mohammad bin Salman schudt de Chinese president Xi Jinping de hand. Beeld AP

Bin Salmans milde oordeel over de kampen roept associaties op met een ritueel waaraan in de zeventiende en achttiende eeuw China’s buurland Japan mensen onderwierp die ervan verdacht werden christen te zijn. Ze moesten het tegendeel bewijzen door te dansen op een fumi-e, een afbeelding van Jezus aan het kruis of de maagd Maria. De kroonprins trapte, om zijn Chinese gastgevers te behagen, de halve maan tot splinters, figuurlijk dan. Hij verloochende zijn profeet zoals eens Petrus Jezus.

Bitter was de samenvatting van zijn woorden in The Washington Post: jij je concentratiekampen en ik mijn moorden. Khashoggi was columnist van die Amerikaanse krant, die de schijnwerpers richtte op wat mogelijk nog een andere lugubere kwestie is. Want waar is de Saudische consul in Istanbul gebleven? Sinds de moord op Khashoggi is hij niet meer gezien. Viel er in oktober nog een dode? Tel er voor de volledigheid de pechvogels bij die een prooi zullen zijn voor de Saudische beul als ze de schuld krijgen voor de wandaden van Zijne Koninklijke Hoogheid.

In zijn wekelijkse column In de schaduw van de minaret bespiegelt Arabist en oud-Trouw-redacteur Eildert Mulder over de islamitische wereld.

Lees ook:

De vraag bij de Arabisch-Europese top in Egypte is: wie heeft wie het meeste nodig?

Het is de eerste keer dat Europese en Arabische regeringsleiders elkaar op het allerhoogste niveau treffen. Premier Rutte is erbij, alsmede de Duitse bondskanselier Merkel, maar ook iemand als de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman zal er zijn, omstreden vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden