OM onderzoekt misbruik bij Jehovah’s Getuigen

Het interne rechtssysteem van de de Jehovah's Getuigen zorgt ervoor dat kinderen niet goed beschermd worden en dat daders vaak vrijuit gaan. Beeld Kwennie Cheng

Justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Jehovah’s Getuigen. Negen aangiftes worden nu onderzocht, schrijft minister Sander Dekker van rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.

Die kunnen ‘resulteren in vervolging en berechting’. Het is voor zover bekend de eerste keer dat het OM zich buigt over misbruik binnen het 30.000 leden tellende genootschap.

Trouw bracht vorig jaar aan het licht dat de organisatie seksueel misbruik het liefst binnen eigen muren oplost. Dat heeft problematische gevolgen: diens interne rechtssysteem zorgt ervoor dat kinderen niet goed beschermd worden en dat daders vaak vrijuit gaan. De aangiftebereidheid is laag, want justitie wordt gezien als aards gezag dat weinig op heeft met Gods koninkrijk. Bovendien kunnen familierelaties op het spel komen te staan.

Dat er nu strafrechtelijk onderzoek plaatsvindt, is volgens misbruikslachtoffers een stap in de goede richting. Maar helemaal tevreden stellen doet het niet, zegt Raymond Hintjes van stichting Reclaimed Voices, die opkomt voor de slachtoffers binnen de Jehovah’s Getuigen. “Het OM onderzoekt individuele situaties, en kijkt dus niet met strafrechtelijke blik naar de organisatie zelf. Naar het systeem waarbinnen misbruik wordt toegedekt. Zo los je het probleem niet op.”

De Kamer hoopt dat de aangiften gebundeld worden, zodat Justitie daar beter zicht op krijgt. Of dat ook gebeurt, is onduidelijk. Dekker laat die keuze aan de politie en het OM.

Minister stelt onderzoek in

Wel riep de Tweede Kamer een paar maanden geleden per motie op tot een onderzoek naar de manier waarop het genootschap omgaat met misbruikkwesties. “Dat onderzoek komt er, want de motie is aangenomen”, zegt een woordvoerder van minister Sander Dekker daar nu over. “Er wordt nu uitgezocht hoe het onderzoek uitgevoerd kan worden en wie dat kan gaan doen.” Het streven is daar in het najaar meer over bekend te maken.

"In dit onderzoek wordt waarschijnlijk wel gekeken naar de organisatie als geheel en de opgedane ervaringen van personen binnen deze organisatie ”, zegt Hintjes van Reclaimed Voices daarover. "Wij hebben er bij de Tweede kamer op aangedrongen dat er een analyse gemaakt moet worden van de conclusies uit eerdere in andere landen uitgevoerde onderzoeken naar misbruik binnen dt kerkgenootschap."

Wat wel zeker is: het genootschap gaat aan dat onderzoek niet meewerken. Minister Dekker heeft er publiekelijk en in gesprekken met kerkbestuurders op aangedrongen dat ze zelf een onafhankelijke onderzoeker aanstelden, zoals ook in de rooms-katholieke kerk is gebeurd. Het genootschap zei dit voorjaar dat het dat voorstel heeft geïnventariseerd, maar dat het daar geen reden voor ziet.

In mei liet Dekker al onderzoeken of de aangifteplicht verruimd moest worden. Als dat gebeurt, moeten organisaties die weet hebben van seksueel misbruik, daar aangifte van doen. Momenteel geldt dat alleen voor misdrijven als mensenroof en verkrachting. Of zo’n verruiming gaat plaatsvinden is niet bekend.

Lees meer over misbruik bij de Jehovah's getuigen in dit dossier.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de Jehovah’s Getuigen

Gaat de deurbel terwijl je niemand verwacht? De kans is groot dat het Jehovah’s zijn. Wie zijn zij? Vijf vragen.

Jehovah's Getuigen beroepen zich op verschoningsrecht in misbruikzaak 

De Jehovah’s Getuigen weigeren het Openbaar Ministerie de gespreksverslagen tussen ouderlingen en een misbruikverdachte te overhandigen.

In dit artikel is een quote aangepast van Raymond Hintjes van Reclaimed Voices, omdat hij onjuist was geciteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden