Cyberveiligheid

Nu is het Vaticaan doelwit van Chinese hackers

Nachtelijke foto van de Sint-Pieter basiliek in Vaticaanstad.  Beeld AP
Nachtelijke foto van de Sint-Pieter basiliek in Vaticaanstad.Beeld AP

Kortgeleden waren de Australische overheid en Amerikaanse bedrijven al de klos. Nu kozen Chinese hackers een kleiner, maar zeker niet onbelangrijk doelwit: het Vaticaan.

De computers van het bestuurscentrum van de rooms-katholieke kerk zijn geïnfiltreerd, meldt Recorded Future, een Amerikaans bedrijf voor cyberveiligheid. Volgens het bedrijf zouden de hackers banden hebben met de Chinese overheid. Ook het bisdom Hongkong is gehackt.

Malware bij brief

De aanval duurt volgens Recorded Future al sinds mei. Daarbij ligt vooral de communicatie tussen het Vaticaan en het bisdom Hongkong onder vuur. De Holy See Mission Study in Hongkong behartigt in feite de belangen van van de Rooms-Katholieke Kerk in China. De directeur, aartsbisschop Javier Herrera Corona, moest het ontgelden. Hij ontving een condoleancebrief over de dood van een bisschop. De brief zelf lijkt authentiek, maar in het elektronische bestand verborgen de hackers malware.

Onderhandelingen

De cyberaanval komt aan de vooravond van onderhandelingen tussen het Vaticaan en Beijing over de onderlinge relaties. In 2018 sloten ze een voorlopig akkoord waarin ze onder meer beloofden te gaan samenwerken bij het benoemen van bisschoppen. Sinds het uitroepen van de communistische Volksrepubliek China in 1949 zijn er in China eigenlijk twee rooms-katholieke kerken: een door de Chinese overheid erkende kerk en een grote ondergrondse kerk die altijd trouw gebleven is aan Rome. Het lijkt erop dat de Chinezen de strategie van het Vaticaan voor deze vervolggesprekken te weten willen komen, schrijft The New York Times.

De hacks komen bovendien tijdens een grote campagne van de Chinese Communistische Partij om kerken te laten ‘verchinezen’. De Chinese overheid zet steeds meer maatregelen in om die in het gareel te krijgen. Met regelmaat worden kerken gesloten of gesloopt en worden kruisen van kerken gehaald.

Lees ook:

President Xi dwingt de Chinese kerk in de rode pas te lopen

Christenen in China staan onder druk, nu president Xi Jinping volledige controle opeist over de kerken. Sommige moeten jongeren de toegang ontzeggen, bij andere worden kruisen en bijbels verwijderd. En allemaal moeten ze beloven het socialisme te omarmen, schreef correspondent Leen Vervaeke in 2018.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden