Coronacrisis

Noodfonds moet door coronacrisis getroffen migrantenkerken helpen

Een dienst in de Spaanstalige Dios Esta Obrando-kerk in Rotterdam Zuid. In verband met de coronacrisis houdt ook deze kerk alleen nog online diensten. Beeld Otto Snoek

Migrantenkerken dreigen hun gebouw kwijt te raken omdat ze niet meer kunnen collecteren tijdens de kerkdienst. Een noodfonds moet hen helpen. 

Tientallen migrantenkerken dreigen hun gebouw kwijt te raken. Doordat kerkdiensten niet door kunnen gaan, missen ze de inkomsten via de zondagse collecte. Een christelijke gelegenheidscoalitie heeft een noodfonds ingesteld om de kerken uit de brand te helpen. Ook doet ze een oproep aan verhuurders om coulant om te springen met achterstallige betaling, zodat de kerken hun plek van samenkomst niet kwijtraken.

Een tiental internationale kerken uit de grote steden heeft bij de overkoepelende organisatie Samen Kerk in Nederland (SKIN) aangeklopt voor hulp, zegt coördinator Madelon Grant. Zij verwacht dat er de komende weken meer migrantenkerken zich zullen melden.

Collecte belangrijk

Mirgrantenkerken leunen gemiddeld meer dan traditionele kerken op de collecte die tijdens de dienst op zondag wordt gehouden. De katholieke kerk, de Protestantse Kerk in Nederland en een aantal kleinere kerkgenootschappen houden jaarlijks een financiële inzamelingsactie voor plaatselijke kerken. Dat is met afstand de belangrijkste inkomstenbron, maar aan deze Kerkbalans doen de meeste internationale kerken niet mee.

Nu ook migrantenkerken door het coronovirus hun kerkdiensten veelal online aanbieden, vervalt hun belangrijkste inkomstenbron, de collecte. Daar wordt vaak gul aan gegeven, ook al doordat voorgangers een sterk beroep doen om royaal geld in een enveloppe of een collectezak te stoppen. Daar komt bij dat migrantenchristenen het doorgaans niet zo breed hebben. Hun economische positie is volgens SKIN-coördinator Grant vaak kwetsbaar, en als ze werk hebben zijn zij vaak de eersten die in een crisis worden ontslagen. “Zonder inkomen kunnen ze ook geen geld geven aan de kerk”, schrijven de initiatiefnemers van de hulpactie. Daardoor komt ook de steun die kerken aan haar leden geven, in gevaar.

Noodfonds

SKIN-Nederland, SKIN-Rotterdam en onder anderen de Theoloog des Vaderlands Samuel Lee hebben nu een noodfonds opgezet voor migrantenkerken in nood. De organisatie belooft dat ‘honderd procent van de donaties’ ten goede komt aan deze groep.

Maar er is niet alleen behoefte aan geld, zegt Grant. De initiatiefnemers zetten ook een lobby in gang in de richting van de verhuurders van de zalen, sporthallen, garages, schoolkantines en lege kerkgebouwen die migrantenkerken huren. Ze vragen de verhuurders soepel om te gaan met huurders die hun huur niet kunnen betalen. Doen ze dat niet, dan dreigen deze internationale kerken hun gebouw kwijt te raken, en misschien failliet te gaan, waarschuwt Grant. Ze wijst erop dat internationale kerken vaak al moeite hebben met hun huisvesting. “En als ze na de coronocrisis geen gebouw meer hebben, dan moeten ze weer op zoek naar een nieuw onderkomen. Dat willen we voorkomen.”

Trouw maakte vorig jaar een serie over internationale kerken in Rotterdam. Lees de verhalen hier. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden