Jongerenbijbel

Nieuwe Jongerenbijbel: een boek voor denkers en doeners

Bijbels in de Groninger boekhandel RiemerBeeld reyer boxem

De Jongerenbijbel is populair, er zijn honderdduizend exemplaren van verkocht. Maar ook christelijke jongeren vinden die speciaal voor hen gemaakte versie van de Bijbel, met vragen en uitleg, nog te moeilijk. Daarom komt het Nederlands Bijbelgenootschap met een nieuwe Jongerenbijbel. Die is gemaakt rond de Bijbel in Gewone Taal, de vertaling uit 2015 die dichtbij het moderne Nederlands staat.

Think Learn Create Act – zeg maar denken én doen, dat doel heeft de uitgever samen met jongeren uitgewerkt in 350 opdrachten in de kantlijn van de Bijbelteksten. De jonge lezers wordt gevraagd op te schrijven wat ze zelf aan het milieu gaan doen. Geen plastic flesjes of blikjes meer kopen, bijvoorbeeld? En hoe zien ze God, wat kan hij? Om welke dromen gaan zij bidden?

De opdrachten zijn wat praktischer en creatiever dan die in de twaalf jaar oude Jongerenbijbel, vindt Maarten Vermeulen van Beam. Deze jongerenafdeling van de EO heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van de Bijbel onder 2500 christelijke jongeren tussen de 13 en 24. Van hen leest de helft zeer regelmatig in de Bijbel, en 85 procent zou dat graag nog meer willen doen.

Liefde en trouw

Net als Beam, was ook Youth for Christ betrokken bij de samenstelling van de Bijbel in Gewone Taal Jongerenbijbel, zoals het boek officieel heet. Op de laatste pagina’s worden 18 thema’ behandeld uit het dagelijkse leven van jongeren. Identiteit, seks en relaties, pesten, sociale media, homoseksualiteit - wat zegt de Bijbel erover? Vermeulen vindt de antwoorden op deze in kerkelijke en EO-kringen heikele thema’s ‘kunstig verwoord’. “Er wordt gezegd dat het in de Bijbel draait om liefde en trouw en dat dat geldt voor alle relaties tussen mensen. Dat is mooi verwoord, het biedt openheid en nodigt uit tot gesprek.”

Lees ook:

Een bijbel voor hem en een bijbel voor haar

Een mannenbijbel, een vrouwenbijbel, een Groene Bijbel, een stripbijbel - de thematische en doelgroepenbijbels zijn al een tijdje in opkomst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden