Nieuwe Bijbelvertaling geeft God zijn hoofdletters terug

De gereviseerde editie van de Nieuwe Bijbelvertaling verschijnt in 2021.Beeld ANP

Een aankomende, gereviseerde editie van de meest gebruikte Nederlandse bijbelvertaling gaat God vaker aanduiden met een hoofdletter. 

’Hem’, ‘hij’, ‘ik’ en ‘u’ krijgen, als ze verwijzen naar God, weer een kapitaal. Hetzelfde geldt voor Jezus en de Heilige Geest. Een passage als ‘voor de ogen van heel je volk zal ik wonderbaarlijke daden verrichten’ wordt dan bijvoorbeeld ‘voor de ogen van heel je volk zal Ik wonderbaarlijke daden verrichten’.

Dat heeft het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) bekendgemaakt. Diens Nieuwe Bijbelvertaling, nu verreweg de meest gebruikte Nederlandse vertaling, was in 2004 de eerste die persoonlijke voornaamwoorden altijd zonder hoofdletter schreef. “Een subtiel maar voor veel lezers een belangrijk verschil”, zegt een woordvoerder. “Daar kwamen we vrij snel achter. We kregen duizenden reacties. Die hoofdletters heten eerbiedskapitalen, en zo zien veel lezers ze dus ook: als een blijk van eerbied.”

De trend zette niet door

De gereviseerde editie van de Nieuwe Bijbelvertaling moet in 2021 verschijnen en bevat talloze andere kleine aanpassingen. Vaak gaat het om verzen die net even anders zijn vertaald. Bijbellezers hoeven zich niet verplicht te voelen om die versie aan te schaffen, zegt de woordvoerder van het NBG, want met de huidige versie kom je nog aardig mee. “Maar de nieuwe versie aanschaffen loont wel. Op elke pagina staan straks wel enkele veranderingen.”

Dat makers van de Nieuwe Bijbelvertaling in 2004 een deel van de eerbiedskapitalen achterwege lieten, was het gevolg van een trend die ze signaleerden. “Ze zagen dat hoofdletters minder populair werden - daar was al decennialang sprake van. Het leek erop dat die trend zou doorzetten, maar niet dus.” In het Nieuwe Liedboek, de katholieke Willibrordvertaling en films zijn de hoofdletters ook gebleven. “Daar moeten wij niet tegenin gaan.”

De eerbiedskapitalen zijn niet altijd de norm geweest: ze kwamen pas in zwang in de achttiende eeuw. Niet alleen God en vorsten kregen hoofdletters, het was ook gebruikelijk om iemand in een brief zo aan te spreken. Theologisch maakt het allemaal weinig uit. De talen waarin de bijbelse bronteksten zijn geschreven, maakten geen onderscheid tussen hoofd- en kleine letters.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden