Bubbelonië

Niet Mark Rutte, maar Carola Schouten weet wat visie betekent

Minister Carola Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit tijdens de presentatie van haar visie op de toekomst van de landbouw. Beeld ANP

We trekken ons terug in onze veilige bubbel. Verliezen we het vermogen elkaar te begrijpen en te bereiken? In een serie columns reist journalist Peter Henk Steenhuis langs de grenzen van onze taal op zoek naar de grenzen van onze werelden. Vandaag: visie.

“Wat er in mijn visiedocument staat, zal doorklinken in het toekomstige beleid. En zo niet, dan mag iedereen me op de vingers tikken.” Minister Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit, presenteerde afgelopen weekeinde, een jaar na haar aantreden, haar toekomstvisie op de sector. Heel wat sneller dan collega Rutte, die hier al een meer dan een decennium mee worstelt. Dat lucht op, moet ze gedacht hebben. Of niet. Hangt ervan af hoe je tegen dat begrip ‘visie’ aankijkt. 

Premier Rutte heeft geen visie, maar wil er ook geen. In zijn H.J. Schoo-lezing zei Rutte in 2013: "Als visie een blauwdruk voor de toekomst betekent, dan verzet alles wat liberaal is in mij zich daartegen."

Een blauwdruk is een ‘kopie van een bouwkundige tekening’. Wie een blauwdruk van de toekomst bezit, kan die toekomst precies voorspellen. "Maar voorspellen is lastig", zei Freek de Jonge al, "zeker waar het de toekomst betreft". Als die toekomst er dan anders uitziet dan in je blauwdruk voorspeld, meent Rutte, staat die blauwdruk je flink in de weg om op de juiste manier te reageren. Of zoals Rutte ergens anders zei: "Visie is als de olifant die het uitzicht beneemt". 

Maar is visie dat, zo’n blauwdruk voor de toekomst? Zo’n sta in de weg?

Logica

Wilde je in de Middeleeuwen inzage van bepaalde stukken krijgen, dan kon je het woord visio gebruiken. Later kwam visie te staan voor de kunstenaarsblik: een schrijver of een musicus moest een visie hebben, wilde zijn werk belangrijk zijn. Het woord werd synoniem voor zienswijze, levensbeschouwing. 

Tegelijkertijd werd het woord ‘visie’ ook wel gebruikt voor een visioen, een droombeeld, voorstelling, gedachtegoed. Zo gebruikte de schrijver van het Bijbelboek Spreuken het woord: ‘Als visie ontbreekt, verwildert het volk.’ De socialistische politicus Joop den Uyl varieerde hierop in de regeringsverklaring van zijn progressieve kabinet in 1973: ‘waar visie, waar uitzicht ontbreekt, komt het volk om'. Verwilderen is misschien erg, maar ten onder gaan is toch nog erger.  Den Uyls visie op het woord visie werd zo vaak geciteerd dat de Nieuwe Bijbelvertaling in 2004 de oude socialist geëerd lijkt te hebben, want tegenwoordig lezen we: “Door gebrek aan visie gaat het volk ten onder.”

Schouten zal als lid van de ChristenUnie geweten hebben dat de boeren wat nodig hebben om niet te verwilderen, om niet ten onder te gaan. Of zoals Schouten het zelf formuleert: “Er is behoefte aan logica en overzicht, een duidelijk beeld van wat we willen de met landbouw in Nederland.”

Dat is toch heel iets anders dan een olifanteske sta-in-de-weg. 

Onder de titel 'Welkom in Bubbelonië' neemt Peter Henk Steenhuis wekelijks bij Trouw woorden onder de loep. Lees hier eerdere columns terug.

Op 4 maart organiseert Welkom in Bubbelonië een dag over taal in het onderwijs. Trouw-lezers kunnen zich gratis inschrijven via trouw.nl/exclusief.

Voor meer info: www.bubbelonie.nl.

Lees ook:

‘De boer wil richting, die geef ik nu’

Minister Carola Schouten maakt zich zorgen over uitputting van de aarde. De huidige voedselproductie is onhoudbaar, zegt ze in een interview met Trouw. Het roer moet om in de landbouw.

Schouten heeft de boer in het vizier

Meer samenwerken, minder verspillen en meer hergebruik zijn de kenmerken van de ‘kringlooplandbouw’ die de minister voor ogen staat. In 2030 moet Nederland er als het aan Schouten ligt koploper in zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden