WK voetbal

Neymar: Glad, slijmerig, doortrapt, maar onmisbaar in het universum dat voetbal heet

Neymar viert op de schouders van Paulinho zijn openingsgoal tegen Mexico op het WK voetbal. Beeld AFP

Neymar is nu de meest besproken speler van het WK: hij scoort, hij geeft assists, hij is een sterspeler die wel overeind blijft. Maar men noemt hem ook een aansteller en een matennaaier. Denker des Vaderlands René ten Bos laat zijn gedachte gaan over dit fenomeen.

"Neymar is zo’n speler aan wie iedereen een hekel heeft, behalve degenen die toevallig bij hem in het team zitten. Tijdens de achtste finale van Brazilië tegen Mexico kreeg hij het aan de stok met de Mexicaanse verdediger Layún, die op het oog niet zo hard op de enkel van de Braziliaan ging staan. Neymar rolde ergens net langs de zijlijn alsof hij in de greep was van spasmen.

"Ik kijk niet graag naar Neymar, maar aan de andere kant: zou zijn manier van doen niet ook zijn manier kunnen zijn om te overleven? Natuurlijk maakt Neymar schwalbes, maar hij krijgt ontegenzeggelijk ook een onwaarschijnlijk aantal trappen.

Monster Neymar

"Veel interessanter dan de aanstellerij van Neymar is onze ergernis aan dit theatrale. Ik denk dat het niet overdreven is Neymar een monster te noemen - zonder dit onmiddellijk te veroordelen. Lorraine Daston en Katherina Park, twee wetenschapshistorici die uitgebreid schreven over monsters en de wijze waarop wetenschappers zich ermee bezighouden, stellen dat het monsterlijke onze vaste ideeën over wat rationeel, fatsoenlijk of goede smaak is op de kop zetten. Juist hierdoor zijn ze nodig.

Neymar 'crepeert' van de pijn tijdens de wedstrijd tegen Mexico op het WK Voetbal. Beeld AFP

"Ik geloof dat iedere voetballer op zijn tijd wel iets monsterlijks krijgt: een verkeerde grimas, een boos gezicht, spugen op de grond. Neymar is een specifiek soort monster: hij wendt telkens voor te creperen van de pijn. Die eer komt hem toe: het is een walgelijk soort monsterlijkheid. Mij doet hij vooral een beetje aan Gollum uit ‘In de ban van de ring’ denken: glad, slijmerig, doortrapt, maar onmisbaar in het universum dat voetbal heet.

Ook de jeugd rolt over het veld

"Voetbal is trouwens altijd een sport geweest waarbij simulatie een grote rol speelt. Wie herinnert zich niet de Duitser Lothar Matthäus, een matennaaier en een aansteller noemde iedereen hem. Ook een goede voetballer. De kift speelt zonder twijfel ook een rol. Simulatie is belangrijk in voetbal. Niet alleen op hoog niveau. Ook bij de jeugd zie je spelers zo over het veld rollen, dat hun moeders en ook vaders langs de lijn het uitschreeuwen van schrik, terwijl er niets aan de hand is.

"Toch gebeurt er nu iets interessants. Want nu kopt Voetbal International: 'Voetbalwereld lijkt helemaal klaar met 'topacteur' Neymar.' De voormalige Deense topkeeper Peter Schmeichel vindt zelfs dat 'de FIFA echt naar zijn gedrag moet kijken'. 

"Het lijkt alsof we dit gedrag ineens onethisch zijn gaan vinden. Veranderen onze normen over goed en kwaad? En zien we dat terug in onze reacties op voetballers?"

Alles over het WK Voetbal lees je in dit dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden