Nederlandse moslims voelen zich vaker gediscrimineerd

Islamitische vrouwen hebben meer last van discriminatie dan islamitische mannen.Beeld EPA

In geen enkel ander Europees land ervaren moslims zoveel discriminatie als in Nederland. 

30 procent van de Nederlandse moslims zegt de afgelopen vijf jaar te zijn gediscrimineerd vanwege hun geloof, blijkt uit onderzoek in vijftien landen van het European Union Agency for Fundamental Rights (FRA), een mensenrechtenorganisatie van de Europese Unie. Het gemiddelde in Europa ligt op 17 procent.

Moslims in Europa ondervinden de afgelopen jaren meer discriminatie. Toen dezelfde enquête in 2008 werd gehouden, zei nog 10 procent van de moslims gediscrimineerd te zijn vanwege hun geloof. Naast discriminatie op religieuze grond ervaart nog eens 39 procent van de Europese moslims (en 42 procent van de Nederlandse moslims) discriminatie op grond van hun etnische achtergrond. Vooral bij het zoeken van een baan en woonruimte hebben moslims hier last van. En vrouwen meer dan mannen.

Nederlandse moslims voelen zich op Italiaanse moslims na het minst verbonden voelen met het land waar ze leven. Onder de tweede generatie is dit gevoel iets sterker dan onder de eerste generatie.

Vertrouwen

Europese moslims hebben gemiddeld meer vertrouwen in het rechtssysteem dan de rest van de bevolking. Behalve in de islamitische gemeenschappen van Nederland en Denemarken, waar dat juist iets lager ligt. Ook de Nederlandse politie scoort slecht als het gaat om vertrouwen. Samen met Italië staat Nederland onderaan de lijst.

De onderzoekers gingen ook na hoe tolerant Nederlandse moslims zelf zijn ten opzichte van anderen. Bijvoorbeeld als iemand hun religie beledigt. In dat geval vindt 11 procent van de moslims in Europa fysiek geweld ‘soms of altijd’ acceptabel. Van de niet-moslims is dat 4 procent. 23 procent van de moslims heeft liever geen homo’s als buren, tegenover 16 procent van de rest van de bevolking. Trouwen met iemand van een andere religie is minder problematisch. 48 procent van de moslims in Europa zegt daarmee ‘totaal op hun gemak’ te zijn. De groep die daar juist ‘totaal niet op zijn gemak’ mee is, is het grootst onder Nederlandse moslims: dit geldt voor 33 procent van hen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden