Nederlandse bisschoppen schamen zich voor misbruikschandalen

Groepsfoto van de voltallige Nederlandse bisschoppenconferentie voor de Sint-Pietersbasiliek tijdens hun vijfdaagse Ad Limina-bezoek aan Rome. Foto uit 2013.Beeld anp

De Nederlandse bisschoppen delen in de pijn en schaamte die veel van hun gelovigen voelen na de recente misbruikschandalen in de rooms-katholieke kerk. In een verklaring benadrukken ze nog maar eens elk misbruik te veroordelen, waar dit ook gepleegd wordt en dan vooral misbruik in hun eigen kerk. 

Verder wijzen de bisschoppen erop - ook niet voor de eerste keer - dat de kerk alles moet doen om een veilige plek te zijn voor minderjarigen die aan haar zorgen worden toevertrouwd. “De bisschoppen dragen hiervoor primaire verantwoordelijkheid. Wij betreuren het daarom ten zeerste dat er bisschoppen zijn die deze verantwoordelijkheid niet genomen hebben of zelfs zichzelf aan seksueel misbruik schuldig hebben gemaakt.”

Het is voor de eerste keer dat Nederlandse bisschoppen gezamenlijk reageren op de commotie die in de rooms-katholieke kerk ontstond nadat een Amerikaanse aartsbisschop wegens aanhoudende beschuldigingen van misbruik aftrad als kardinaal. Uit een rapport van justitie in de Amerikaanse staat Pennsylvania bleek dat de kerk daar decennialang systematisch misbruik had toegedekt. In het licht daarvan riep bisschop Gerard de Korte van ’s Hertogenbosch vorige week gelovigen op om trouw te blijven aan de kerk ‘juist nu het lastig is’.

In de vijf pagina’s tellende verklaring van maandag trekken de Nederlandse bisschoppen ook het boetekleed aan. Ze schrijven dat ze samen met de Konferentie Nederlandse Religieuzen geprobeerd hebben slachtoffers genoegdoening en hulp te bieden, maar dat ze daarin ook tekort zijn geschoten. Ze spreken in die zin van een leerproces. “Onze eerste reacties waren niet altijd goed en adequaat."

Verder bevat de verklaring een lange opsomming van wat de bisschoppen en religieuzen gedaan hebben om het misbruik dat binnen de kerk heeft plaatsgevonden te onderzoeken, recht te doen aan slachtoffers en nieuwe gevallen van misbruik door geestelijken te voorkomen. Aan het einde van de verklaring roepen de bisschoppen op om niet ontmoedigd te raken, maar “schaamte en pijn om te zetten in toewijding tot preventie en herstel voor de slachtoffers”.

In Rome betuigde maandag de Raad van Kardinalen, die de paus adviseert bij de hervorming van de Romeinse curie, zijn ‘volledige steun’ aan paus Franciscus en kondigde tegelijkertijd aan dat het Vaticaan binnenkort komt met ‘noodzakelijke opheldering’ inzake de beschuldigingen van aartsbisschop Carlo Maria Viganò. Deze oud-diplomaat beweert onder meer dat paus Franciscus zelf ook misbruik heeft toegedekt.

Lees ook:

'Blijf trouw aan de kerk, juist nu het lastig is'

Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch, heeft een boodschap voor de rooms-katholieke gelovigen in zijn bisdom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden