Overzicht Bladen

Nadenken over de snelheid van je wandelpas

Je komt het woord ‘gyrovagen’ zelden tegen, maar in deze vakantietijd heeft het enig recht van spreken. Benedictus van Nursia, de vader van het westerse kloosterleven gebruikte het in het eerste hoofdstuk van zijn kloosterregel voor monniken die altijd zwerven en nooit stabiel zijn. Daarom wilde hij dat monniken een geregeld leven hadden op een vaste plaats. Theoloog Erik Borgman citeert Benedictus in de reizen-special van Klooster!. Hij merkt op dat wij het christendom juist te danken hebben aan reislustige monniken als Willibrordus en Bonifatius ‘die hun kloosters verlieten om omwille van Christus als vreemdelingen rond te zwerven in voor hen vreemde streken.’

Beeld Trouw

Geestig beschrijft Borgman zijn haat-liefdeverhouding met de groepsreis. Exotisch eten en herrie op straat kan hij nog verdragen, lastiger vindt hij de omgang met het reisgezelschap. “De gewoonten thuis houden je medemensen op veilige afstand. Zelden word ik in de trein door een wildvreemde aangesproken als ik zit te lezen, in de krant of op mijn telefoon. Op reis kun je al tijdens het ontbijt in een stevig gesprek terecht komen, of ’s avonds om inlichtingen gevraagd worden over zaken die je zelf maar matig interesseren.”

Gelukkig zijn daar dan Willibrordus en Bonifatius. Zij wisten als geen ander dat ‘hoe goed regelmaat en stabiliteit ook zijn, je moet bereid zijn ze los te laten’, schrijft Borgman. “Het moest helpen de ziel uit te zuiveren en een beter, meer op Jezus Christus gelijkend mens te worden.”

Ook ‘Op adem komen’, de zomerspecial van Volzin, magazine voor religie en samenleving, sluit aan bij het vakantieseizoen. De vraag is dan natuurlijk of we tijdens onze zomervakantie werkelijk tot rust komen of dat we dan ook “een to-do-lijstje moeten afwerken van toeristische hoogtepunten. En als we wél op adem komen, is dat dan vooral om er ‘daarna weer stevig tegen aan te kunnen’?”

Beeld Trouw

Thijs Caspers schetst in Volzin een huiveringwekkend beeld van de huidige tijd. “Veel mensen hebben het gevoel te leven in een permanente versnelling en proberen zichzelf als individuele onderneminkjes staande te houden in een kolkende rivier. De snelheid die we elkaar en onszelf opleggen, sluit ons af voor de ander en maakt dat we uiteindelijk de verbinding met onszelf verliezen.”

Gelukkig is er een alternatief. “Ga wandelen”, zegt Thijs Caspers. Hij pleit voor vertraging en nadenken over de snelheid van je wandelpas. Ook citeert hij filosoof en hoogleraar Frédéric Gros. “Onder het wandelen ontsnap je juist aan het hele idee van identiteit, aan de verleiding iemand te zijn, een naam en een geschiedenis te hebben.”

En daar is Caspers het volmondig mee eens. “Wandelen kan ons helpen om vruchtbaar klein te worden en onze ontvankelijkheid te hervinden, want waar jezelf zit, kan niets anders groeien. Dat inzicht is best een verademing in een jachtige tijd waarin ons ‘ik’ voortdurend op de voorgrond staat en ons de weg wijst naar plaatsen waar het geluk niet  te vinden is.”

Maar uiteindelijk wordt het toch weer september. Voor kerkelijke gemeentes de maand met onder meer de Startzondag, de Kerkproeverij, Open Monumentendag en de Vredesweek, om maar wat te noemen. Voor je het weet is de rust van de vakantie verdwenen. Niet voor niets vraagt woord & weg zich af: Hoe overleven we september?

covers Beeld TRBEELD

“Natuurlijk kun je als gemeente niet alles doen, het is een kwestie van keuzes maken en van planning”, zegt Jan Bos, predikant van de protestantse gemeente in Rolde. “Als het overleven wordt, ben je niet goed bezig en heb je te veel op je bord.”

Gelukkig kun je altijd nog een stuk gaan wandelen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden