Goedemorgen

Naar de paus en dan uit eten: het kan weer

Beeld EPA

Het is een typisch Romeins uitje: op zondag de stad in, even naar de paus luisteren en daarna lekker eten. Tijdens de coronacrisis mocht er in het zwaar getroffen Italië veel niet, en ook deze zondagse gewoonte was onmogelijk. Het Sint Pieterplein waar mensen normaal gesproken samendrommen om de boodschap van de paus te horen én te zien, was sinds half maart verboden terrein.

Maar op Pinksterzondag konden de paus en de gelovigen elkaar weer in de ogen kijken. Op het plein werden weer mensen toegelaten. In coronahoeveelheden, een paar honderd in plaats van de tien- tot twintigduizend die er normaal zijn. En op corona-afstand. In Italië is dat een meter, vijftig centimeter korter dan in Nederland.

De paus sprak  - ook weer voor het eerst in lange tijd - vanuit het raam van het pauselijk appartement in het Apostolisch Paleis de gelovigen toe. Hij waarschuwde over hun hoofden heen regeringen, dat zij bij de versoepeling van de coronamaatregelen de gezondheid voorop moeten stellen. En niet de economie: “Mensen genezen, niet geld sparen om de economie te helpen, mensen genezen, die belangrijker zijn dan de economie.” Ook waarschuwde hij tegen egoïsme, narcisme, pessimisme. Hij plaatste daar ‘honger naar hoop’ tegenover.

Sinds de lockdown in Italië, half maart, werden de zondagse toespraken van de paus gestreamd vanuit de pauselijke bibliotheek. Soms zegende hij hierna het lege plein. Net als altijd sloot de paus zondag weer af met zijn vermaarde ‘smakelijk eten’. En de mensen op het plein konden na afloop ook gewoon weer eten in de stad; de restaurants zijn in Italië ook alweer een paar weken open.

Lees ook:

Dit pauselijke spektakel verdiende vele Oscars

Stijn Fens keek naar de boodschap van de paus met Pasen, voor een leeg plein, en wist niet wat hij zag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden