null Beeld

MinaretEildert Mulder

Na China-samenwerking is morele kompas van de Vrije Universiteit een gotspe

Eildert Mulder

Tel tot tien bij een ontstellend bericht. Wacht op nuances. Maar in het geval van het door de NOS onthulde gekonkelfoes van de Vrije Universiteit met het Chinese regime past een onmiddellijke reactie. Teerhartigheid helpt niet.

Met Chinese subsidie een instituut financieren dat zogenaamd onderzoek doet naar mensenrechten en gelieerd is aan de VU: hoe verzin je het? Natuurlijk heeft die roeptoeter van China een prachtige Engelse naam: Cross Cultural Human Rights Centre. Nederlandse medewerkers zijn welkom bij de Chinese tv.

Zwammen

Het valt wel mee met de Oeigoeren, luidt één van hun boodschappen. Ook kunnen ze wat zwammen over westerse arrogantie en mensenrechten waarover je van mening kunt verschillen. Moet kunnen toch? Nou ja, niet in China want daar geldt één mening, die van president Xi Jinping. Als je hem tegenspreekt beland je in een opvoedingshuis, zeker als je de brutaliteit hebt een Oeigoer te zijn.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Promoties in de aula van de VU beginnen met de spreuk ‘Onze hulp is in de naam des Heren die hemel en aarde gemaakt heeft’. Maak er liever een eredienst voor Xi Jinping van. Hou God buiten de deur nu je je ziel hebt verkocht aan Beelzebub. Want zo mag je het wel formuleren nu de VU geld blijkt te hebben aangenomen van een regime dat bezig is met een genocide. Misschien wil de vakgroep criminologie wel in zee gaan met Ridouan Taghi, nu je toch bezig bent.

Effectief schenden

Dat de VU, na te zijn betrapt, de Chinese subsidie voor 2022 terugstuurt verandert de zaak niet. Want leg eens uit hoe je dit kon laten gebeuren. O ja, ze doen natuurlijk een onderzoek, nog zo’n schaamlap. Een ding moet je de VU nageven. China weet als geen ander wat mensenrechten zijn. Anders zou het ze niet zo effectief kunnen schenden. In deze rubriek is het lot van de islamitische Oeigoeren in de regio Xinjiang vaak aan de orde gekomen. De Tweede Kamer spreekt zelfs van volkerenmoord.

Maar niet alleen de Oeigoeren hebben het zwaar. In het boeddhistische Tibet is het eveneens slecht toeven en ook Chinese christenen hebben het moeilijk. Om het maar niet te hebben over de mystieke Falun Gong. De Chinese communistische partij bevordert als een jaloerse god zijn eigen machtswellustige, ethiek-loze pseudo-religie. De VU heeft zich medeplichtig gemaakt.

Extra wrang

En dan dat miezerige bedrag dat de VU incasseerde voor zijn verraad. Jaarlijks drie ton. Dat islamitische dictators knielen voor Peking en de Oeigoeren verloochenen kun je nog wel plaatsen. Er staan grote beloningen tegenover in de vorm van Chinese investeringen. Die tirannen hebben ook geen morele pretenties. Die heeft de VU wel, in theorie althans. Dat er zoveel moslims studeren aan de VU maakt de vrijpartij met Peking extra wrang.

Het is ook een postume klap in het gezicht van al die protestantse ‘kleine luiden’ die in de begintijd de VU financierden door botje bij botje te leggen. Ze hadden thuis een busje met de beeltenis van hun voorman Abraham Kuyper, waarin ze hun giften stopten. Vrijwilligers stuurden de opbrengst naar Amsterdam.

Gotspe

Nou kun je van christelijk onderwijs en de ‘schoolstrijd’ die er destijds voor is gevoerd denken wat je wil. Maar tenminste één doel had het: leerlingen en studenten een moreel kompas meegeven. Dat klinkt nu als een gotspe. Het epitheton ‘vrij’ van de VU krijgt een nieuwe inhoud. Het betekent voortaan vrij van elementair moreel besef. Laat iedereen die een eredoctoraat van de VU heeft ontvangen dat document terugsturen of verbranden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden