De zin vanMostafa Hilali

Mostafa haalt levenslessen uit Star Wars. ‘De les van Yoda is dat je je niet zo moet focussen op uiterlijk’

Mostafa HilaliBeeld Jalal Bouzamour

“Ik ben zo’n afgrijselijke ‘Star Wars’-nerd, zo eentje die hele stukken kan citeren. Wat ik niet doe is verkleed naar conventies gaan, dat vind ik een stap te ver, maar verder heb ik alles gelezen en gezien. Het gaat me vooral om de prachtige fictieve filosofie erachter. Er is een soort universele kracht, The Force, en mensen die van nature meer in tune zijn daarmee, die hebben zich georganiseerd in de Jedi­-orde. Een kloosterachtig clubje van mensen die anderen kunnen helpen hun leven te verbeteren. Yoda was de grootmeester van die orde. De quote waar we in deze tijd volgens mij veel aan kunnen hebben, is van hem, en luidt: ‘Luminous beings are we, not this crude matter’.

“De les van Yoda, een klein, groen, verschrompeld wezentje met bovennatuurlijke krachten, is dat je je niet zo moet focussen op uiterlijk. Want wat je ziet, dat ruwe materiaal, is niet wat iemand is. Zo geldt dat ook voor de mens, geloof ik. In essentie zijn wij grootse spirituele wezens die in nauwe verbondenheid leven met alles. Juist omdat we het vermogen hebben om door het fysieke heen te kijken, en niet te kijken naar wat ons anders maakt.

Een heel andere dimensie

“In deze coronatijd is het des te belangrijker om je niet blind te staren op het materiële. ‘Ja, maar ik kon niet meer naar de bioscoop of naar de fitness’. Tsja, je kon je lichaam even niet breder, groter en sneller sterker maken. Maar niks houdt ons tegen in het maken van echte verbinding met anderen. We kunnen kletsen via videobellen, berichtjes sturen, online kerkdiensten houden en gebeden volgen in de moskee. En natuurlijk is het minder leuk – ramadan zonder mijn ouders te knuffelen was best raar – maar grappig genoeg gaf het een heel andere dimensie.

“Als het goed is, zo is het in de ramadan tenminste de bedoeling, ga je je door de onthouding richten op het hogere, op de ander. Niet: ikke, ikke, ikke, maar je bekommeren om die vriendin die het moeilijk heeft. Het gevoel dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, ken ik ook van de vastenmaand. In veel opzichten is dit een soort lange, gekke ramadan waar we met z’n allen in zitten. Alle leuke dingen kunnen niet: je kan niet even koffie doen, flirten met die leuke meid, een sigaretje roken, een ijsje eten op het strand. Maar dat afzien staat in het teken van het hogere doel, we snappen waarom we het allemaal doen. Eigenlijk moeten we straks, als covid voorbij is, ook een soort megagroot nationaal Suikerfeest houden.

“Een andere spreuk van Yoda, over hoe angst tot boosheid, haat en lijden leidt, lijkt heel erg op een citaat van de grote islamitische filosoof en theoloog Ibn Rushd, over hoe onwetendheid tot angst, haat en geweld leidt. Het denken van Ibn Rushd staat aan de basis van de Verlichting in de westerse wereld, maar ook aan de basis voor de islamitische theologie. Dat vind ik mooi, als we het toch over verlichtende wezens hebben.”

Lees ook:

Wat je uit eigen overtuiging doet, geeft voldoening

De zin van Dirk Groot (51), professioneel zwerfafvalonderzoeker, eerder vrijwillig zwerfafvalraper en nummer 1 in de Duurzame Top 100.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden