null Beeld

MinaretEildert Mulder

Moslims roepen op Hilton te boycotten: prima idee

Eildert Mulder

Over de kerstboodschap van het Chinese persbureau Xinhua hadden de Oeigoeren niets te klagen. De goede tijding: Chen Quanguo, de beruchte partijsecretaris van de westelijke regio Xinjiang, krijgt ‘een andere rol’. Dat is Chinees voor ‘functie elders’. Xinjiang is het leefgebied van de Oeigoeren, moslims die een Turkse taal spreken. De afgelopen vijf jaar was Chen Quanguo hun kwelgeest. Hij was regisseur in een absurdistisch politiek theaterstuk.

Daarin liet hij op de Oeigoeren een combinatie los van hightech, kunstmatige intelligentie en antieke methoden uit de ‘culturele revolutie’ van de jaren zestig. Het resultaat was een moderne genocide, die minder uit is op fysieke uitroeiing en meer op de sloop van de geesten. Culturele genocide noemen ze dat wel, maar dat is te zwak. Het gaat dieper, heeft te maken met de systematische vernietiging van de psyche, collectief en individueel. Hoe je de duivelse cocktail van Quanguo ook noemt, je maakt er een gemeenschap en zijn individuen kapot mee, zelfs als de ademhaling voortgaat.

Een greep uit de rampspoed: ‘instituten voor beroepsopleidingen’ waarin miljoenen ‘studenten’ zitten of zaten opgesloten, onder wie ook hoog opgeleide bejaarden; het urenlang opdreunen aldaar van stomvervelende leuzen van China’s president; QR-codes op huizen vol privé-informatie over de bewoners, verplicht varkensvlees eten, uiteengerukte gezinnen, dwangarbeid, gesloopte moskeeën, foltering, gedwongen sterilisatie, verkrachtingen.

Een hel heeft meer dan één oven

Je zou bijna zeggen dat het nu, na Quanguo’s vertrek, alleen maar beter kan gaan. Maar een hel heeft meer dan één oven. Zelfs het ergste kan altijd nog erger. Quanguo’s opvolger heet Ma Xing Rui, gouverneur van de kustprovincie Guangdong. Hij is ruimtevaartdeskundige. Of hij even verbijsterende maatregelen kan verzinnen als zijn voorganger zal moeten blijken. Hij is een techneut en dat voorspelt onheil. Algoritmes ruiken hun kans. Maar misschien gaat hij juist bezuinigen op repressie. Kan ook.

Is Quanguo’s ontslag een zoenoffer voor de buitenwereld? Is China bang dat er bij de Olympische Winterspelen alleen nog politieke bonzen uit de islamitische wereld de opening zullen bijwonen? Want dat is nog een luguber aspect van het drama Xinjiang: moslimregimes steunen China van harte. Hun solidariteit geldt collega-dictators, niet hun geloofsgenoten. ‘Tirannen aller landen, verenigt u’ is hun lijfspreuk.

China toont zich erkentelijk. Zo helpt het Saudi-Arabië met de productie van ballistische raketten. Daarmee kan liquidator Bin Salman buurland Jemen afrossen. Andere landen zijn boos maar de moslimwereld beloont China met applaus. Al is dat niet helemaal waar, want de islamitische publieke opinie begint zich te roeren. Onlangs richtten negentig islamitische ngo’s, de meeste Aziatisch, een woedende open brief aan OIC, de Organisatie van Islamitische Samenwerking, met 57 lidstaten. De OIC prijst China’s behandeling van zijn moslims.

De westerse zakenwereld is verdeeld. Het Amerikaanse bedrijf Intel verdient een gouden medaille voor kruiperigheid. De producent van chips wees zijn toeleveraars op de Amerikaanse wet tegen Oeigoerse dwangarbeid en kreeg daarvoor een Chinese oorvijg. Intel kronkelt van berouw. Wel ruggengraat tonen H&M en Nike. Kampioen botheid blijft Hilton. Het bouwt een hotel in Hotan op de plek waar in 2018 een moskee is platgewalst.

Amerikaanse moslims roepen op Hilton te boycotten. Prima idee, ook voor niet-moslims.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden