Minaret

Moslimatheïst Ali Rizvi prikkelt de lezer met rauwe citaten uit de Bijbel, erger dan wat je in de Koran vindt

Auteur en moslimatheïst Ali Rizvi.Beeld Maartje Geels

In zijn boek ‘De atheïstische moslim’ legt moslimatheïst Ali Rizvi de Bijbel naast de Koran.

Twee kilometer onder de Waddenzee, bij het mini-eilandje Griend, ontdekten in 1970 Franse ingenieurs een vulkaan. ­Ze zochten naar aardgas. Tot hun verbazing stuitten ze op vulkanisch gesteente. Ook stelden ze een te hoge temperatuur vast. 

Wat bleek? Ze hadden in de krater van een vuurberg in ruste geboord. Twaalf miljoen jaar lang moet hij actief zijn geweest, in een tijd waarin dinosauriërs nog de keizers van het dierenrijk waren. De kans dat de Waddenzee ooit nog eens ontploft en kokende lava zal uitspuwen is nul. Nederland wordt geen Hawaï, IJsland of Sicilië.

De moslimatheïst Ali Rizvi gebruikt de beeldspraak niet, maar je kunt associaties krijgen met dode en actieve vulkanen als hij in zijn boek ‘De atheïstische moslim’ de Bijbel naast de Koran legt. Hij prikkelt de lezer met rauwe citaten uit het Oude Testament, erger dan wat je in de Koran vindt.

Zoals over het stenigen van bruiden die in de huwelijksnacht geen maagd blijken te zijn, in de deurpost van hun ouderlijke huis door de dorpsbevolking. Of over volkerenmoord en over doodstraffen voor homo’s, overspeligen en zelfs zonen die volgens hun vaders niet willen deugen. Of – Rizvi noemt het niet, maar het is te vinden in Deuteronomium 25 vers 11 – over het afkappen van de hand van een vrouw die haar man te hulp schiet bij een ruzie en dan in de geslachtsdelen van de vijand grijpt.

Onschuldige draai

Rizvi, in Pakistan opgegroeid in een liberaal moslimgezin, nu medisch specialist in Canada, ziet toch verschillen met extreme uitschieters in de Koran. Veel dreigende bijbelgedeelten zijn ‘dode vulkanen’, nog maar weinigen trekken zich er iets van aan. Terwijl gewelddadige koranteksten gas, grint en lava blijven uitbraken, via YouTube-imams of zelfs in wetgeving – zoals in Soedan, waar de minimale huwelijksleeftijd voor meisjes tien jaar is.

Gelukkig zijn er talloze moslims die niets moeten hebben van IS of Al-Qaida en zelfs niet weten of willen weten dat die griezelclubs zich kunnen beroepen op de Koran en ‘uitspraken van Mohammed’. Liberale moslims proberen aan beruchte koranpassages, zoals over slaag voor ongehoorzame vrouwen, een onschuldige draai te geven, door vindingrijk te betogen dat er niet staat wat er wel staat.

Rizvi vindt dat ongeloofwaardig. En nu doemt er een dilemma op. Rizvi is een rechtlijnige atheïst van het type Richard Dawkins. ‘Ontwaak!’ luidt zijn boodschap aan alle gelovigen, niet enkel moslims. Maar het is een pijnlijke paradox dat zijn ergste vijanden, radicale islamisten, luid zullen applaudisseren als hij pogingen van liberale moslims om de Koran te ‘beschaven’ als weerloze luchtballonnen doorprikt.

Fundamentalist

De Egyptische literatuurliefhebber Sayyid Al-Qutb, in 1966 opgehangen, is een icoon van de radicale islam. Volgens hem waren de milde islam en de koranexegese van de liberalen alleen maar laffe buigingen voor het machtige imperialistische westen. Hij wilde dat de ‘vulkanen’ in de heilige teksten actief zouden blijven.

Rizvi gruwt daarvan. Maar net als Qutb gelooft hij niet in vriendelijke, liberale interpretaties. In die zin is ook hij fundamentalist te noemen: er staat wat er staat, leuk of niet leuk.

De ‘liberalen’ lijken op dompteurs die agressieve koranverzen willen temmen, zoals liberale christenen en joden deden met Deuteronomium.

Het zou een zegen zijn als het hun zou lukken. Maar ze vinden zowel moslimradicalen als atheïsten op hun weg, die beide, hoewel ze op elkaar kunnen schieten, toch effectief de goedbedoelde acrobatiek van de vrijzinnige koranuitleg bestrijden.

In de rubriek 'Minaret' leest u bespiegelingen over de islamitische wereld door Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden