Rechtszaak

Moskeedocent die vrouwenbesnijdenis besprak gaat vrijuit

null Beeld Anita Huisman
Beeld Anita Huisman

De docent van de Haagse As-Soennahmoskee die tot een taakstraf was veroordeeld omdat hij vrouwenbesnijdenis promootte, is in hoger beroep vrijgesproken.

Lodewijk Dros

In een onlineles vertelde de docent in 2015: “de besnijdenis is verplicht voor de mannen en aanbevolen voor de vrouwen.” Bij mannen had dat een hygiënische achtergrond, bij vrouwen zou het ‘de lusten’ verminderen.

De onlineles werd geplaatst op de website van de As-Soennahmoskee in Den Haag. Het tv-programma Nieuwsuur deed in 2018 verslag van de uitspraken over vrouwenbesnijdenis, in Nederland een strafbare praktijk. 130 personen deden aangifte.

In 2020 veroordeelde de rechtbank in Den Haag de docent voor opruiing en aanzetten tot gewelddadig optreden tegen personen. Hij moest 80 uur taakstraf verrichten. De docent ging daartegen in beroep.

Inderdaad een aanbeveling

Het Gerechtshof in Den Haag heeft de docent nu vrijgesproken. In de uitspraak licht het hof toe dat de uiting inderdaad een ‘aanbeveling van vrouwenbesnijdenis’ was, en daar distantieerde de verdachte zich niet van, hoewel dat van hem mocht worden verwacht.

Maar hij heeft het besnijden van vrouwen ook ‘niet nadrukkelijk goedgekeurd’. De kijkers van de onlineles hoefden de aanbeveling niet op te volgen. De docent heeft zijn publiek niet ‘opgehitst’ tot het plegen van vrouwenbesnijdenis. Dus vernietigde het Hof de eerdere veroordeling.

De As-Soennahmoskee is blij met de uitspraak, waarvoor de moskee ‘Allah dankbaar’ is. “Hopelijk is dit tevens een stimulans voor een ieder, met name de moslims, om binnen de kaders van de wet hun rechten te halen.”

Lees ook:

Docent die meisjesbesnijdenis aanbeval voor de rechter

Een docent van een onlinecursus zei dat ‘besnijdenis is aanbevolen voor de vrouwen’. Het OM vervolgt hem onder meer voor aanzetten tot geweld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden